Понеделник, 20 Ноември 2017, 02:03
Frognews
0| 2546 |20.03.2017

Няма проблем с регистрацията на ВОЛЯ

.
Наказателна отговорност за разпространителите на фалшиви новини поиска лидерът на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки.

Темата бе повдигната от водещите във връзка с появили се публикации за някакъв „проблем” за участие на Веселин Марешки в две партии. „Това е поредната платена фалшива новина срещу мен, която цели да обърка  симпатизантите на ВОЛЯ. Давате ли си сметка, че с милионите, похарчени за тиражирането на такива лъжи, колко животоспасяващи операции можеха да бъдат направени?!”, коментира Веселин Марешки.

 

ФАКТИТЕ:

ПП ВОЛЯ е регистрирана по надлежния законов ред в регистъра на политическите партии, воден от СГС, а регистрацията ѝ е действителна и съобразена със законовите изисквания, както към момента на регистрацията през 2007 г., така и към настоящия момент.

 

Председателят на ПП ВОЛЯ г-н Веселин Марешки НЕ Е сред учредителите на партията, каквито неверни твърдения и внушения се правят в публикациите на някои медии, въпреки че документите за партията са публични и журналистите, ако са обективни и спазват принципите на професията, са могли да ги проверят сами преди да лансират неверни твърдения. Г-н Марешки е избран за председател през ноември 2012 г. или над 5 г. след регистрацията на партията на легитимно и законосъобразно проведено събрание. Това обстоятелство също е видно и може да се види от делото на партията в Софийски градски съд (СГС), където са налични всички документи от датата на регистрацията до днес. СГС нееднократно е извършвал промени в обстоятелствата по регистрацията на ПП Воля, което означава, че съдът е извършвал редица проверки за действителността и законосъобразността на регистрацията ѝ през годините.

 

Що се отнася до Политическа партия „Национално движение за свобода и демокрация“ (ПП НДСД), тя е регистрирана през февруари 2005 г. Съгласно приетия по-късно Закон за политическите партии (обн. ДВ от 01.04.2005г. ) и по конкретно § 4 от същия, ПП НДСД е следвало да се пререгистрира в срок до 30 юни 2006 г. Последователно Софийски градски съд и Върховния касационен съд отказват да пререгистрират ПП НДСД, с което на практика окончателно ограничават възможността ѝ да развива дейност и да участва в политическия живот на страната, включително чрез участието на избори. Нито прокуратурата, нито съда, обаче, са предприели мерки за заличаването ѝ.

 

Г-н Марешки, а още по-малко ПП ВОЛЯ, могат да носят отговорност за това, че ПП НДСД не е заличена по надлежния ред в регистъра на СГС. Единствената причина отчетите на ПП НДСД да се представят в Сметната палата, въпреки отказа за пререгистрация е, че е налице изрично законово задължение за това в чл. 34 от ЗПП, а Веселин Марешки е човек, който спазва законите.

 

Г-н Марешки действително е председател на двете партии. НДСД обаче е неактивна партия, както политически, така и правно. Освен това – няма проблем, защото няма забрана за членуване в две партии, нито има забрана едно лице да е председател на две партии. Има забрана за това едно лице да е учредител на партия, след като вече е член на друга. Г-н Марешки обаче не е учредител на втората партия.
Важно е да се знае, че към момента на учредяване на втората партия, първата практически е била прекратила дейността си без възможност за възобновяване, поради отказана от съда пререгистрация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Жельо Бойчев: Промяната е неизбежна. Гласувайте с бюлетина номер 10 1| 2779 |24.03.2017 . Корнелия Нинова: Ние сме гарант за суверенната ни, свободна, равноправна на другите европейски народи България 1| 2717 |24.03.2017 . Цветан Цветанов и Антонио Лопес присъстваха на работна среща за създаването на икономическа зона между Пловдив, Хасково и Бургас 1| 2652 |24.03.2017 . Петър Кънев: Осигурени са 600 000 лв. за здравния факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ 0| 2824 |24.03.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах