Реклама / Ads
4| 10702 |18.10.2016 АРТ ДЖУНГЛА

10 години полицаи пазят писателя Роберто Савиано от мафията

.
Роберто Савиано
”Още съм жив”, заяви предизвикателно към босовете на мафията италианският писател Роберто Савиано по повод навършващите се 10 години, откакто живее под полицейска охрана заради бестселъра си ”Гомора”. В него той изобличава неаполитанската мафия камора, предаде Франс прес.
 
"Искам да изкрещя в лицата им: не успяхте, не постигнахте това, което искахте", написа 37-годишният писател и журналист .

Савиано е под полицейска защита, откакто камората го заплаши със смърт след публикуването през 2006 г. на книгата му "Гомора", продадена в 10 милиона екземпляра по света.

Не са ме спрели, не съм се огънал, макар неведнъж да съм бил съкрушен, подчерта писателят. Той си спомня денят, когато му се обадили по телефона от полицията, за да му кажат, че ще бъде поставен под полицейска закрила. Когато охраната дошла в дома му, той попитал колко време ще продължи това, а полицейски служител му отговорил: "Няколко дни, предполагам".

"Да обобщя тези десет години е много трудно. Преди всичко искам да изразя благодарността си към полицаите, които са с мен ежедневно. Те се превърнаха в мое семейство", казва Савиано.

"След моя случай молбите за полицейска защита на журналисти и активисти в Италия се увеличиха експлозивно, и това изглежда стана нещо нормално. Истината е, че нямах и най-малко представа какво ме чака", споделя той.

Италия е потопена в култура на изнудване, превръщаща се в аспект от стратегията на клановете, отбелязва критично писателят. Този, който разобличава престъпните организации, договорите, прането на пари, е наясно, че по някакъв начин се превръща в мишена, тъй като не става въпрос само за достойнствата на онова, което пише, а ще има и опити за дискредитирането му, казва Савиано, коментирайки отправяни към него критики, че работата му се свеждала до компилиране на всеизвестни факти.

През тези години трябваше да понеса не само трудностите на живота под охрана, но и идиотщината на онези, които говорят без да знаят нищо, добави Савиано, като подчерта, че мафиотските организации се боят повече от всичко от осветляването на аферите им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 991 |19.04.2024 Съюзът на писателите на Украйна награди със специална благодарност Любен Дилов-син . 0| 2313 |17.04.2024 Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издават съвместен сингъл . 1| 2644 |15.04.2024 Български композитор Борислав Славов с награда BAFTA. Чуйте музиката, с която спечели . 0| 3607 |10.04.2024 Продължението на "Игра на тронове" за Джон Сноу отпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads