Реклама / Ads
0| 5609 |09.09.2009 АРТ ДЖУНГЛА

100-годишен юбилей отбелязва Софийската синагога

.
Среща с официалните гости Източник: Вяра Йовева
Днес, 9 септември, в столицата ще бъде чествана 100- годишнината от освещаването на Софийската синагога. Тържествената церемония по отбелязване на светлата дата ще се състои от 18.00 часа в Централната софийска синагога.
 

Събитието се провежда под патронажа на президента Георги Първанов. Държавният глава, който е почетен председател на инициативния комитет по отбелязването на годишнината, ще посрещне представители на световни еврейски организации, които пристигат у нас по повод на юбилея.

В 15.00 часа на “Дондуков” 2 Георги Първанов ще има среща с официалните гости на тържествата - президентът и генерален секретар на Европейския еврейски конгрес Вячеслав Кантор, председателят на генералната асамблея на Евро-азиатския еврейски конгрес, директорът на организацията “Американ Джойнт” за Европа и Латинска Америка, председателят на Организацията на евреите от България в Израел, посланици на Израел у нас, представители на организацията на евреите в България “Шалом”.

По-късно в Гербовата зала на Президенството българския държавен глава ще удостои с внимание голям брой представители на еврейски организации от Русия, Франция, Белгия, САЩ, Израел, Гърция, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Македония, Косово, Турция. Приветствени слова към гостите ще поднесат Георги Първанов и Вячеслав Кантор.

Синагогата в София се намира сърце на българската столица. В непосредствена близост до нея са разположения християнският храм "Св.София" и забележителната турска джамия, които са обявени за национални паметници на българската култура.

Софийската синагога е третата по големина в Европа след еврейските храмове в Будапеща и Амстердам. Проектирана е от австрийския архитект Груенангер в испано-мавритански стил. Храм наподобява виенската сингога, която е унищожена от нацистите и е един от най-красивите архитектурни паметници на София.

Официалното откриване на синагогата в София е станало на 9 септември 1909 г., в  присъствието на цар Фердинанд и царица Елеонора.

Синагогата прави впечатление с огромните си размери. Тя може да побере повече от 1 300 поклонници. Емблематичен за храма е централният полилей, който тежи два тона и е най-големият в България.

Независимо от това, че еврейската общност в столицата не е голяма, интересът към нейните обичаи и ритуали сред младото поколение става все по-голям. По време на почитаните юдейски  празници в Синагогата се събират стотици хора, включително официални лица с нееврейски произход, които показват уважение към миналото и вярата на евреите, които и днес живеят в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7066 |07.09.2009 Внучката на Пучини при Кабаиванска в Бургас . 7| 6140 |07.09.2009 Празникът на свободата и празникът на милицията . 2| 6389 |05.09.2009 Културни факти оживяват в Централна баня . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads