Реклама / Ads
0| 6014 |28.08.2015 АРТ ДЖУНГЛА

148 наши художници на изложбата Imago Mundi във Венеция

.
В понеделник, 31 август 2015 г., българското съвременно изкуство ще бъде във фокуса на Венеция със 148 съвременни български художници, показани от Фондация ,,Джорджо Чини”, в рамките на изложбата „Карта на новото изкуство” – изключително събитие, чиято цел е да очертае въображаема карта с над 40 страни и региони в цветовете на най-новите форми на изкуството.
 

Организирана под егидата на Фондация „Бенетон”, съвместно с 56-то Биенале във Венеция и предстоящия Венециански филмов фестивал 2015 г., изложбата ще представи най-забележителните, нови попълнения на Колекция Imago Mundi – първия глобален проект в съвременното изкуство, чиято основна цел е да очертае актуална панорама на съвременните явления в световното изкуство в оригиналния формат от 10 x 12 cm.

 

Кураторите Клаудио Скорети и Ирина Унгуреану поднасят „Спасени мечти”, българската колекция в рамките на Imago Mundi, завършена съвсем наскоро, през първата половина на 2015 г. Колекцията представя съвременното изкуство на България – източната порта на Балканския полуостров и свързващо звено между Изтока и Запада, Европа и Мала Азия, Дунава и Черно море, място, където по традиция са преминавали многобройни народи, страна изключително културно многообразие. 148-те произведения на изкуството отразяват творческа страст и богато въображение, радост и отчаяние – изграждащата се съвременна българска идентичност. Една колекция, която събира художници от различни поколения, с противоречащи си естетически идеи, живописци с класически подход към платното, но и художници, за които то е просто сечиво. Художници, живеещи в България или напуснали страната, учители и ученици, за които най-важното е свободата на словото и дебата. Публикуван съвсем наскоро на три езика, каталогът на българската колекция, заедно с целия проект, е осъществен с подкрепата и широките експертни познания на Мария Василева, главен уредник на Софийска градска художествена галерия, и Гауденц Руф, изтънчен колекционер и основател на Наградата ,,Руф” и Програмата за подкрепа на съвременното изкуство, бивш посланик на Конфедерация Швейцария в България, на художничката Елена Панайотова, както и на софийските галерии ,,Ракурси”, ,,Монев” и ,,Аросита”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6389 |12.06.2015 Наши роми стават Боливуд звезди . 14| 7117 |15.04.2015 ШОК! Никой във Франция не бил чувал за БГ-изложбата в Лувъра . 12| 8958 |05.04.2013 Стивън Тайлър от "Аеросмит" се кефи на нашия Миро . 0| 7053 |10.12.2012 Изложбата “Промени във възприемането и търсенето: съвременната турска живопис”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads