Реклама / Ads
0| 10104 |14.02.2015 АРТ ДЖУНГЛА

40 шедьовъра от българската любовна лирика, събрани в луксозна книжка

.
В навечерието на празника на влюбените издателство „Изток-Запад“ пуска луксозна книжка с любовни стихове на 7 видни български поети. Изданието „Българска любовна лирика. 40 стихотворения“ съдържа 40 от най-популярните и затрогващи любовни стихове на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Димитър Бояджиев, Емануил Попдимитров,Теодор Траянов, Димитър Подвързачов и Христо Фотев.
 
В предговора на книгата на Пенчо Ковачев „Защо се самоубиват поетите“ Росен Тахов описва писателите като „най-ранимите служители на музите“, допълвайки: „За художниците има академии, където ги учат как се полагат щрихи и багри. Музикантите пишат ноти в консерватории, а актьорите се образоват в театрални школи. Школа по писателство обаче няма! Никой не може да те научи как се пише поема или роман. Словото е най-измамчивата материя в изкуството, винаги готова да се изплъзне и да те предаде. По тази причина писателят непрекъснато е разпъван от колебания и съмнения.“

 

Тези колебания и прочутата творческа ранимост се улавят може би най-отчетливо в любовната лирика. Антологията „Българска любовна лирика. 40 стихотворения“ съдържа 40 от най-емблематичните и пленяващи стихотворения на някои от най-бележитите български поетични творци. В луксозната книжка намират място както „Две хубави очи“ и „Стон“ на Пейо Яворов, „Спи градът“ и „Аз искам да те помня все така…“ на Димчо Дебелянов, „Ема“ и „Лотос“ на Емануил Попдимитров, „Хармония“ на Теодор Траянов, „Песен за жената“ на Димитър Подвързачов, „Край брега“ на Димитър Бояджиев, „Колко си хубава“ на Христо Фотев и др.

Подобно на предишните книжки от поредицата, и тази е и богато илюстрирана. Художник на илюстрациите и корицата е Деница Трифонова. Подборът на стиховете е дело на Огняна Иванова.

 

Освен луксозната книжка „Българска любовна лирика. 40 стихотворения“, в поредицата „Големите малки книги“ са още „Разкази за Коледа“ от О`Хенри, „Разкази за Рождество“ на Гогол, Чехов и Достоевски, стихосбирката „Бъдни вечер“ на видни родни литературни творци, сред които Иван Вазов, Яна Язова, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., и „27 шедьовъра“ на Хокусай.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12254 |06.09.2013 Българската кирилица отново впечатли Европа . 0| 8454 |24.07.2013 Българската лента "Отчуждение" ще се състезава във Венеция . 0| 9105 |23.05.2013 70 светещи пана разкриват историята на българската книжнина . 2| 8529 |24.01.2013 Българската чалга заинтригува и англичаните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads