Реклама / Ads
0| 6775 |20.01.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Акад. Русев със световен приз за хуманизъм

.
Източник: Булфото
„Хуманизмът е преди всичко надежда. Живеем в свят на хаос, насилие, верска и национална нетърпимост - свят, в който омразата владее политици, държавници, владетели и поробени - омраза, която ражда безумните чудовища на моралната, материална и духовна разруха! И ако има нещо, което е останало чисто във времето и винаги е със свое време на човечност - това е хуманизмът, разбран като действие, смисъл и съдържание."
 

С тези думи акад. Светлин Русев благодари за присъдената му в събота, 18 януари, в Охрид „Световна награда за хуманизъм", предаде в. „Преса”. Поредното си признание художникът е приел в старинната къща „Урания", център на Македонската академия за наука и изкуство, в красивия град на брега на едноименното езеро.

В мотивите на международното жури, определило българския лауреат, се изтъква неговата „отдаденост на идеите на хуманизма, която открива перспективи на надежда в глобалния свят".

Наградата се присъжда от 2007 г. насам от Охридската академия за хуманизъм с председател македонския драматург Йордан Плевнеш, ректор на Университета за аудиовизуални изкуства (ЕСРА) в Скопие, част от верига едноименни вузове в Париж и Ню Йорк.

Представлява икона на св. Климент Охридски, под която на плочка е изписано името на отличения. Нейни носители дотук са бележити личности като будисткия философ Дайсаку Икеда, португалския киноас Мануел де Оливейра, руския нобелист Александър Солженицин (посмъртно), индийския музикант Рави Шанкар, театралната легенда Питър Брук, немската писателка, също нобелистка - Херта Мюлер.

„Присъединяването ми към това велико семейство на духа е тежка и достойна чест, с която натоварвате творческото и гражданското ми поведение", благодари още акад. Русев на домакините си.

Камерна изложба с осем негови платна е съпътствала събитието. Неин център е мащабната картина „Един на сто" (80 на 100 см), посветена на Самуиловите войници.

В представянето на българския лауреат Плевнеш не пести суперлативи, тръгвайки от духовната история на Охридското езеро и стигайки до изписания от Русев храм на Ванга в Рупите. Поздравления нашият майстор е получил и от президента на съседите Георгe Иванов. За церемонията в Охрид от София замина Васил Василев, зам.-министър на културата.

През есента в нашата столица и в стария македонски град ще бъде представено издание с картини на Светлин Русев и текстове за него. По същото време той е поканен да покаже мащабна изложба в най-голямата галерия на Скопие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11471 |11.12.2013 „Стоичков” – световен шампион за спортно кино . 5| 7188 |11.10.2013 Акад. В. Петров и д-р М. Врабевски с Гражданската награда на ЕП . 0| 6922 |03.06.2013 Шоу на Самуел Финци открива „Световен театър в София" . 22| 7247 |10.12.2011 Филмовият бълвоч е световен патент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads