Реклама / Ads
0| 6944 |01.01.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Ако отидете на кино през 2013 г.

.
Том Круз сред постапокалиптичния пейзаж на екшън мистерията „Забвение“
Страх, смях, свалки, сбивания, сантименти и скука събират седмото изкуство през първата половина на 2012 г.
 

Комедиите са по-слабо представени от екшъните, специалните ефекти са почти навсякъде (защото стават все по-евтини), а сериозното кино няма пари за реклама и затова се налага да го разпознаваме сами, стига да се появи, пише Преса. А че ще се появи, е сигурно, защото битката за наградите „Оскар“ наближава, а академиците точно тия дни решават кои да са номинираните заглавия. Те ще съберат най-много награди и най-малко зрители, това е тенденцията през последните години.

Ако отидете на кино през 2013 г., най-вероятно е да попаднете на продължение - само през първите 6 месеца те са поне десетина. Брус Уилис ще продължи да умира трудно с все по-мръсна тениска и боен вик „Юпи-кай-ай!“ за ужас на враговете на демокрацията и за радост на зрителите. Петият му опит в тази посока започва на 15 февруари, когато е премиерата на „Умирай трудно: Денят настъпи“. Този път Джон Маклейн ще трябва да измъкне сина си от руски затвор. Брус е сред актьорите, които няма да ни липсват през 2013-а, защото можем да го гледаме и в други роли. Ако трудностите му с умирането започват да ви дразнят, в края на март идете да гледате „Ответен удар“. Не че там Брус непременно ще умре, но все пак шансът е по-голям. „Ответен удар“ също е екшън и също е продължение, но с повече фентъзи. А дали някой си спомня първия филм „Изгревът на Кобра“? Все едно, защото тук войниците (с изключение на Чанинг Тейтъм) и режисьорът са съвършено нови, а сред тях е и самият Дуейн Джонсън-Скалата. Когото също ще видим в още няколко заглавия.

Далеч по-бързо и яростно една друга поредица вече стигна до шести филм - може би защото е на колела. „Бързи и яростни 6“ отново събира в един автомобил Вин Дизел, Пол Уокър и Ева Мендес, а към адреналиновата им компания се присъединява и Скалата - чакаме го за 24 май. Това е третият филм с бившия шампион по уговорена борба тази година. Вторият идва в началото на май, когато Дуейн - кървав и потен, ще блесне от екрана в компанията на Марк Уолбърг. Филмът се казва „Кръв и пот“ и е по истинската история (описана във вестнискарска статия) на двама културисти от Флорида, поели по много погрешен път. Сега и двамата действителни герои са зад решетките в очакване на смъртното си наказание. Режисьорът обещава „криминален трилър с елементи на черна комедия, който щял да напомня за „Криминале“ и „Фарго“ - но зрителите трябва да знаят, че той не е Куентин Тарантино, нито пък братята Коен, а просто Майкъл Бей.

Продълженията продължават страшно и смешно - със „Страшен филм 5“ (19 април), в който ще видите Линдзи Лоън, но има и добра новина - Чарли Шийн. И със смешен филм, третият и засега „Прощален ергенски запой“ (31 май) с все същите лесно напиващи се, но трудно изтрезняващи герои. В средата на май „Пропадане в мрака“ ще ни представи поредното фантастично екшън приключение от сагата „Стартрек“ под амбициозната режисура на Дж. Дж. Ейбрамс...

С още по-голям интерес обаче се очакват подвизите на най-големия плейбой сред супергероите „Железният човек“ (26 април) в третото му приключение. Актьорът Робърт Дауни Мл. също е железен, след като вече няколко години няма никакви пиянски изцепки, с които пълнеше страниците на жълтата преса - а веднъж дори напълни (със себе си) една килия в затвора. Дауни Мл. явно се е взел в ръце и филмите му пълнят киносалоните с публика повече от всеки друг актьор през последната година - $1,5 млрд. за 2012-а.

Ако организирате графика си за културни развлечения така, че да заобиколите продълженията, най-вероятно ще се сблъскате с екранизация. Откриването на ловния сезон за вещици е на 25 януари, а начело на ловните дружинки са поотрасналите „Хензел и Гретел“. За да гледате тази пълна с димящи вътрешности и потоци кръв халтава екранизация по Братя Грим, трябва леко да сте надхвърлили детската възраст.

На същата дата у нас тръгва „Линкълн“, заснет от Стивън Спилбърг по историческата книга на Дорис Гудуин „Екип от съперници: Политическият кураж на Линкълн“. Но, както в почти всички филми с Даниъл дей Луис, най-голям интерес буди именно играта на чудовищния ирландския актьор и, разбира се, Спилбърг.

В основата на „Гангстерски отдел“ (1 февруари) е истинска история на осем калифорнийски ченгета под прикритие, описана от Пол Либерман в едноименна книга. С участието на актьорите Шон Пен като мафиотски бос, който контролира почти целия бизнес в Лос Анджелис, Джош Бролин и Райън Гослинг - като две от ченгетата, заели се да разрушат империята му, успехът на филма изглежда повече от сигурен. Да не забравяме и Ема Стоун в ролята на млада жена, който поддържа връзка както с един от полицаите, така и с неговия враг.

Най-любопитната екранизация обаче ще да е „Z-та световна война“ - с официална световна и българска премиерa на 21 юни 2013 г. От една страна, този филм е по книга на Макс Брукс, която стана световен бестселър, от друга, в главната роля е Брад Пит, който може да заведе милиони зрители от женски пол където си поиска - дори и на зомби филм. И накрая - книгата е много повече от стандартен филм на ужасите.

„Горещи тела“ (1 февруари) e също необичайна зомби екранизация по роман, издаден и у нас. Досега май никой не се бе сетил да погледне полуразложените, посинели, тътрещи се трупове с техните канибалски копнежи откъм романтичната им страна. Оказва се, че можели да изпитват и други чувства освен глад за пресен мозък. Очаквайте първата любовна история между изстинало зомби и жива, топла, млада мома.

На 1 февруари до България най-сетне с песни и танци ще се доберат и „Клетниците“. За да представят музикалните умения на Хю Джакман, Ръсел Кроу, Ан Хатауей, Аманда Сийфрид, Саша Барон Коен и Хелена Бонъм Картър в обстановка на революционен подем. С още по-голямо закъснение - чак на 1 март, ще можем да гледаме и новата екранизация на „Анна Каренина“ от режисьорът Джо Райт („Изкупление“). В ролите са все именити актьори като Кийра Найтли, Джъд Лоу, Матю Макфейдън, Емили Уотсън... И последната, но не и по очаквания, екранизация (този път по комикс) се нарича „Забвение“. Малко вероятно е постапокалиптична екшън мистерия за $140 млн. с Том Круз и Морган Фрийман, от режисьора на „Трон“ Джоузеф Козински, да е провал. Комиксът - или както вече се казва - графичната новела на Козински е многообещаваща, трейлърът - също.

Ако и от екранизациите се измъкнете, сигурно на римейк ще се натъкнете. „Оз, великият и могъщият“ е хем римейк, хем екранизация по книгата на Л. Франк Баум. Бюджетът на филма определено е могъщ - $200 млн., а режисьорът Сам Райми е велик - поне за почитателите на трилогията „Спайдърман“. Дали е похарчил добре парите, ще разберем от 8 март, но вече е сигурно, че е подбрал добри актьори. В центъра на новата адаптация е дребен цирков фокусник (Джеймс Франко) с гъвкав морал, който се оказва във вълшебната страна Оз. Добре, ама трите вещици (Мила Кунис, Рейчъл Уайз и Мишел Уилямс), които среща, не са убедени, че точно той е големият вълшебник, когото всички очакват… Такъв е случаят (екранизация и римейк) и с „Великият Гетсби“ на Баз Лурман с Леонардо ди Каприо в ролята на емблематичния американски герой.

Е, има и още няколко филма, които са просто нови и оригинални. Един ден някои от тях може и да имат продължения, но засега са си оригинали. От тях на първо място бихме препоръчали „Джанго без окови“ (18 януари), защото е на Куентин Тарантино. Това е другият филм с Леонардо ди Каприо и в него той е жесток и коварен злодей. Това му се случва рядко и си струва да се види. Таим надежди и за втория постапокалиптичен епос през 2013 г. „Земята: Ново начало“ с Уил Смит и сина му Джейдън в ролите на баща и син. Няма начин да стоят като убедително семейство на екрана. Надяваме се през повечето време на екрана да е страшно, пък дори и краят да е незадоволителен. С филмите на М. Найт Шаямалан често е така, но понякога се случва и да надмине себе си. До края на юни има, разбира си, и още доста интересни филми, но не се притеснявай, ще ви информираме своевременно и по-пълно всеки четвъртък.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8191 |01.12.2012 Чакаме Леонардо ди Каприо през февруари . 0| 6605 |23.11.2012 "Последната линейка на София" продължава пътя си на Киномания 2012 . 1| 6679 |08.11.2012 "Мистерията на българските гласове" открива Киномания 2012 . 6| 7205 |01.06.2012 Обръщение от сдружение „Ново българско кино 21-ви век”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads