Реклама / Ads
1| 11374 |14.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Алиса в чудната страна на Ясен Гюзелев

.
Илюстрация на Ясен Гюзелев в книгата
В София се състоя премиерата на новото издание на "Алиса в Страната на чудесата" с илюстрации на един от най-търсените съвременни български художници - Ясен Гюзелев.
 

„Алиса в страната на чудесата” с моите илюстрации е и за деца, и за по-пораснали деца, а и за всички почитатели на историята на Луис Карол, сподели за frognews.bg художникът Ясен Гюзелев.

Но голямото признание той получава именно чрез "Алиса в Страната на чудесата". Канадското издание на книгата е удостоено със сребърен медал на "Американското общество на илюстраторите", както и с Голямата награда за оформление на корица на Американския институт за графично изкуство.

Американско списание за научна фантастика и фентъзи Locus пише, че "това е една от най-блестящите визуални интерпретации на Алиса". В School Library Journal се подчертава "авторското съчетание на необичайни перспективи и странно преплетени пътеки и сгради, което представлява реминисценция на стила на Ешер". У нас книгата е дело на младото издателство за детска литература "Тодор Нейков".

В новото българско издание на „Алиса в страната на чудесата” Ясен Гюзелев стои и зад дизайна и оформлението на книгата, които направил в тандем с колегата си – Антон Стайков.

„За да се направят илюстрациите в книгата се използва една обща картина и всички илюстрации, цялата история се побира в тази картина. От нея после се вадят различните детайли и се разказва според хронологията на историята. Този подход дава възможност тези детайли да се изваждат по различен начин”, разказа още за frognews.bg художникът, известен с таланта си да илюстрира майсторски приказни истории.

С илюстрациите на Ясен Гюзелев „Алиса в страната на чудесата” заживява един нов живот, много различни от познатите до сега на българската аудитория.

„Гледал съм стотици издания на „Алиса в страната на чудесата”, а всяка година продължават да излизат в англоезичния свят поне по 2-3 нови издания на година. Истината беше в това се съсредоточа и да видя моя визуален превод на тази история, която винаги много ми е харесвала – и хитроумната игра на думи, и играта с пространство и време, с логичното и нелогичното. И идеята ми почива върху някои творби на холандския художник Ешер. Аз просто доразвих някои от неговите идеи за нелогичното пространство и след това ги изпълних с моя стил. И това придаде особена сюрреалистичност на цялата книга.”, завършва разказа си за Алиса и нейния свят Гюзелев.

Ясен Гюзелев има богата творческа биография. В списъка на книгите, които е илюстрирал, са заглавия като "Пинокио" на Карло Колоди, "Дама Пика" на Пушкин, "Дон Кихот" на Сервантес, "Оливър Туист" на Дикенс. Неговите рисунки могат да се видят и в книгите на братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин, митологичните истории за крал Артур и Екскалибур, за Орфей и Евридика, както и разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело.

Организаторите на премиерата отбелязват, че издатели на Гюзелев са били "J.F.Schreiber", "Esslingen", "Grimm Press", "Taipej", "Aufbau-Verlag" – Berlin, "Simply read books" – Vancouver, "Walker books" - London.

Авторитетният германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише: "Сигурно е съкровена мечта на всеки един илюстратор да направи илюстрациите към "Алиса в Страната на чудесата". Българският художник Ясен Гюзелев ни показва картини от "Алиса", които се леят на широкоформатните страници на илюстрованата книга като последователности от един сън. През един охра-филтър, който прави всичко леко разфокусирано и едрозърнесто, наблюдателят вижда все нови перпективи на сценичното действие – веднъж неговата гледна точка е твърде високо, друг път той е съвсем мъничък сред великански същества и уреди. По този начин действието изглежда като една безтегловна камера, която се движи свободно през пространството и времето, точно като самата Алиса.

Ясен Гюзелев се е оставил да бъде напълно обладан от кошмарната страна на историята, но не я е представил размазано, а напротив - педантично точно. Неговите сцени имат ефект на увличане (засмукване), както той ни е познат от сънищата за падане и летене, от които ни побиват тръпки."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5916 |01.04.2010 Реформата в културата удари 7 театъра в страната . 0| 5632 |15.03.2010 „Алиса в страната на чудесата” събра 62 млн. долара . 0| 9729 |26.02.2010 „Алиса в страната на чудесата” стартира на зелен килим . 0| 6980 |27.06.2009 Тим Бъртън съживява Алиса от Страната на чудесата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads