Реклама / Ads
1| 6474 |13.07.2020 АРТ ДЖУНГЛА

Арх. Пламен Пламенов Мирянов сътвори празник на българския дух по случай 170-годишнината от рождението на великия поет Иван Вазов

.
Божествена симфония от музика, багри, цветове и изключително въздействащи рецитали пренесоха публиката в света на Вазов. Талантливият арх. Пламен Пламенов Мирянов инициира създаването на Вазова алея на словото в Борисовата градина, която ще изгради и дари на Столична община.
 

Уникален концерт-спектакъл по случай 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов се състоя на 9 юли 2020 в София. Събитието бе организирано и режисирано от арх. Пламен Пламенов Мирянов, който сътвори изключително впечатляващ и невиждан до момента спектакъл в едно от любимите места на поета – Борисовата градина.

 

„За мен словата на Вазов са национално богатство. Одите, които той ни завеща, са велики стихове, които ще останат в нас завинаги, за да приповдигат сърцата и душите ни, за да ни напомнят защо трябва да сме горди, че сме българи“ – каза арх. Мирянов по време на пламенното си слово за Вазов. И допълни: „Всички ние, заедно с таланта на прекрасните артисти, с подкрепата на Министерство на отбраната и Столична община, и искрената ваша обич към словото, непреходното и духа, празнуваме рождения ден на Иван Вазов и красотата на съвременната българска словесност, достолепието на свещения ни език“.

 

Грандиозният спектакъл бе под надслов „Българийо, аз тебе всичко дадох“ и представляваше вълнуваща феерия от слово, музика и художествени кадри, вплетени в унисон от умелата режисура на талантливия арх. Мирянов. Той пренесе присъстващите в света на Вазов, въздействайки на всичките им сетива едновременно с майсторски рецитали на художествена реч, вълнуващ сърцата музикален акомпанимент и кинематография – празник, достоен за 170-годишнината на Патриарха на българската литература. Нито един от присъстващите не остана равнодушен при изпълненията на „Молитва в планината“, „При Рилския манастир“, „Отечество любезно“, „Паисий“ и останалите произведения в програмата.

 

Освен автор и режисьор на впечатляващия спектакъл, арх. Мирянов е и създател на видео импресиите, които бяха излъчени по време на събитието. Той е заснел лично голяма част от спиращите дъха кадри и е прекарал месеци в търсене на най-подходящите природни картини от Рила, Балкана, Сопот, както и от къщата на Вазов, чрез които да илюстрира с автентичност всяка дума от божествения спектакъл, всеки текст от словото на Вазов. В  художественото оформление на сцената почетно място заемаше и един от най-красивите портрети на Иван Вазов, който би могъл да бъде видян само в неговата къща и на спектакъла на арх. Мирянов.

 

Към съвършената симфония от изразни средства се включиха и малкият Александър Иванов с трогателно изпълнение на „Аз съм българче“, рецитаторът на Гвардията – Янко Лозанов, Галя Димитрова, Гвардейския представителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев, които изпълниха „Де е България“, „Марш на София“, „Марш на Шипка“, „Тих бял Дунав“; Живко Василев с кавал и Деница Димитрова с изпълнение на арфа. А хорова капела с диригент Нели Трошева и бас баритонът Пламен Бейков допълниха празника с красотата на православните песнопения.

 

„Движени от „неуморим вътрешен тласък“, както казва народният поет, дадохме най-доброто от себе си да пресъздадем по достоен и красив начин най-емблематичните произведения на Иван Вазов. Вазовото слово е проникновено, пъстро, богато и трябва да стигне до повече млади хора, защото те имат нужда от това слово! Уверен съм, че българите помнят и почитат Вазов“ -  каза още арх. Пламен Пламенов Мирянов, който лично и изключително въздействащо изпълни голяма част от рецитациите на Вазовите текстове.

 

В пламенното слово на младия архитект се усещаше искрената почит, която той има към таланта на Вазов. Тази почит и уважението са вдъхновили арх. Мирянов и за следващата му инициатива, посветена на великия поет – създаване на „Вазова алея на словото“ в Борисовата градина.

 

„Борисовата градина е била любимо място на Вазов, в нея той е обичал да се разхожда и да черпи вдъхновение. Затова за нас от Фондация „Нашият дом е България“ е чест да споделим с вас, че ще предложим на Столична община идеен архитектурен проект за обособяване в любимата ни Борисова градина на „Вазова алея на словото“, на която да бъдат разположени знакови стихове на поета. Тази алея ще проектираме и изградим със собствени средства и ще дарим на София. Така, разхождайки се в любимата му Борисова градина, всички ние ще можем да си спомняме ежедневно за наследството, което той ни завеща!“ – обосновава идеята си младият творец.

 

Освен това арх. Пламен Пламенов Мирянов планира грандиозният спектакъл, посветен на Иван Вазов, да бъде осъществен и в други градове на страната, както и да предостави на Министерството на образованието всички свои исторически филми и видео импресии, които е създал.

 

„Влагаме изключително много усилия, време и талант в това да направим българското слово и история атрактивни за новите поколения, да стигнем до тях, да спечелим сърцата им. Вярвам, че това е нашата мисия на тази земя – да предадем, това което ни е дадено, но и да създаваме неуморно, всеки ден да творим!“ – споделя арх. Пламен Пламенов Мирянов.

 

Визитка:

Арх.  Пламен Пламенов Мирянов се дипломира в Университета по архитектура, строителство и геодезия през 2013 г.


.

През 2016 създава Фондация „Нашият дом е България“ с цел да издигне националното самочувствие и дух на българите, да популяризира красотата на природата ни, да съхрани традициите, фолклора и културата на България.

 

Страстта и любовта, с които работи, не остават незабелязани и не след дълго дават и своите резултати – проектите му стават все по-популярни и търсени.

За дейността си той е отличен с множество награди, сред които наградата Награда “Достоен Българин” на Вестник 24 часа и БНТ, наградата „Златно сърце“ за „Патриотични дейности“ и „Инвеститор в християнските им морални ценности на обществото“, първа награда на Международния туристически фестивал „На източния бряг на Европа“ и много други.

 

А архитектурния му талант е забелязан и от националния конкурс „Сграда на годината“, който му присъжда първа награда за жилищна архитектура за сграда „Диамант“ (2018) и за сграда „Летера“ (2013).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9450 |18.04.2020 Пламен Григоров пред Фрог: Късно е за възкресение. Само пироните плачат . 0| 8088 |03.02.2020 Арх. Пламен Мирянов ни припомня защо трябва да се гордеем, че сме българи . 10| 12379 |16.12.2011 Напусна ни бардът Пламен Ставрев . 1| 9293 |24.07.2010 Триград възпламенява "Орфическите мистерии”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads