Реклама / Ads
22| 7264 |15.05.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Азиатски Азербайджан спечели Евровизия!

.
Спечелилият дует
Дуетът Ел и Ники спечели Евровизия и донесе първа победа на Азербайджан в престижния музикален конкурс. Песента "Running Scared" събра 221 точки от зрителското телефонно гласуване и вота на жури от музикални специалисти.
 
Много от другите участници бяха недовдолни и разочаровани. Най-ядосани бяха представителите на Франция, Италия, Англия, Испания и други от т.нар. бащи на конкурса. Единодушно е мнението, че спечелването от Азербайджан носи пари на организаторите, но не и качество. Други допълват, че според ООН Азербайджан е „държава в Югозападна Азия”...
Подобно на други развиващи се с бързи темпови страни от региона и Азербайджан залага на подобни прояви, за да се рекламира по света. Лично президентът Илхам Алиев, син на комунистическия лидер Гайдар Алиев, подкрепя всяка изява на представителите на своята страна. По неговия пример същото правят и богатите нефтени компании, които наливат пари в подготовката и изавите на изпълнители като Ел и Ники.

Според букмейкърите още миналата година Азербайджан трабваше да грабне приза, но нещата се объркаха и побидата отиде в Германия.

Особено гневни тази година бяха французите. Техният фаворит и фаворит на букмейкърите, 21-годишният тенор Амори Васили завърши едва 15-ти.

25 държави се състезаваха на финала на "Евровизия", който беше в Дюселдорф, Германия. България обаче не беше във финалната група. Нашата представителка Поли Геанова се справи доста добре, но нямаше шансове заради системата за гласуване.

В конкурса, който е с 56-годишна история, Азербайджан участва от 2008-ма и винаги достига до финала му. Страната влага милиони евро в представителите си на състезанието. Досега е заемала осмо, пето и трето място в крайното класиране. Песента, с която Ел и Ники спечелиха "Евровизия", е дело на същите хора, които миналата година създадоха "Drip Drop" на Сафура. Минути след като разбра, че е на върха, Ел каза: "О, Боже, аз съм изключително щастлив. Аз съм най-щастливият човек на земята в този момент. Благодаря, Европа!". А Ники допълни: "Благодаря на Господ. Благодаря на всички, които гласуваха за Азербайджан. Толкова сме щастливи. Обичаме ви".

Италия, Швеция, Украйна и Дания са държавите, които влизат тази година в първата петица. За италианците второто място е добре дошло, като се има предвид, че това беше завръщането на страната в конкурса след близо 15 години отсъствие. В дъното на класацията останаха Испания, Естония и Швейцария.
И този път зрителите гласуваха основно на регионален принцип. Балканските държави се подкрепяха една друга, същото правиха и скандинавските. Най-силно обаче това правиха страните от бившия Съветски съюз. Русия даде 12 точки на Азербайджан и те се оказаха решаващи. Азербайджан пък даде също толкова на Украйна, а Украйна пък гласува за Грузия. За пореден път тази порочна схема огорчи повечето от участниците.

България се изложи при гласуването. На победителите от Азербайджан, които ни бяха обещали предварително подкрепа, ако стигнем до края, страната ни даде 0 точки. Максималните 12 отидоха за групата "Blue" от Великобритания. Дадохме и 10 точки на Гърция, а 8 на Украйна. Специалисти считат, че догодина в столицата на Азербайджан Баку няма да можем да разчитаме на добро отношение от страна на домакините, които излъгахме сега.

Организаторите на "Евровизия" публикуваха и резултатите от зрителското гласуване от втория полуфинал на конкурса, на който участва и България. Според тях Поли Генова е била на крачка от класиране за финала. От общо 19 песни, които бяха представени вечерта на 12 май, нашата "На инат" е на 12-то място. Според регламента обаче само първите десет продължават напред в състезанието. И въпреки това резултатът на Поли е един от най-добрите ни досега. Той е същият, който постигнаха през 2008 г. Deep Zone, Балтазар и Йоанна. В листата от 19 държави те също заеха 12-то място.

"На инат" на Поли Генова е събрала 48 точки от 13 държави, което означава, че те са ни подкрепили основно защото са харесали песента. Най-много точки са ни дали Италия и Кипър - по 10. 5 точки имаме от Молдова, 4 от Дания, Словения и Германия. 3 точки ни е присъдила Франция, по 2 сме получили от Австрия и Холандия и по 1 от Белгия, Македония, Ирландия и Швеция.

56-тото издание на "Евровизия" беше в Германия, защото миналата година страната спечели конкурса с песента "Satellite" на Лена. Дюселдорф беше избран за провеждане на събитието в конкуренция с Берлин, Хамбург и Хановер и вложи в реализацията му близо 25 милиона евро. Десетки хиляди души се събраха в града, за да наблюдават на живо състезанието. Прогнозите на организаторите са минимум 100 милиона да са го гледали пред малкия екран. Така "Евровизия" се превръща в едно от най-значимите и най-комерсиалните телевизионни събития.

Шоуто в Германия безспорно беше сред най-добрите правени през последните години. Водещи на трите конкурсни вечери бяха три от най-популярните телевизионни лица в страната - комедийната актриса Анке Енгелке, звездата на АRD Юдит Ракерс и Щефан Рааб.

В "Евровизия" 2011 участваха 43 държави, с четири повече от миналата година. В състезанието отново влязоха Италия, Австрия, Унгария и Сан Марино.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7690 |13.05.2011 "На инат" не отива на финала на Евровизия . 13| 8221 |11.05.2011 Диана Експрес-ът излетя за САЩ . 3| 6977 |10.05.2011 Духът на България шества в Париж . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads