Реклама / Ads
0| 8202 |10.06.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Бъдещите журналисти се потят над темата „Дишай“

.
С писмен изпит по журналистика и математика продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г., съобщиха от Софийския университет ”Св. Климент Охридски”.
 

На писмения изпит по журналистика Светослава Шикова от Пловдив изтегли темата "Дишай!", по която ще пишат кандидат-студентите днес. Бяха изтеглени и още две контролни теми: "Четящият човек" и "Ние и другите".

 

Комисията ще оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема. Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем, уточни Нюз. бг.

 

Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет.

 

Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно се отварят поне още две теми. Писменият изпит продължава 3 астрономически часа.

 

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен писмен и устен изпит, са: "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване".

 

Изпитът по математика I в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е писмен и от 2016 година форматът му съвпада напълно с този на матурата по математика:

 

- 20 задачи с избираем отговор от 4 възможности. Кандидат-студентът отбелязва със знак Х кръгчето с буквата на съответния отговор;

 

- 5 задачи с отворен отговор. Кандидат-студентът записва само отговора на задачата на съответния ред в листа за отговори;

 

- 3 задачи с цялостно решение.

 

Кандидат-студентът излага решенията на задачите в свитъка за решения, като трябва да се стреми да изложи решенията на задачите пълно, кратко и ясно, използвайки въведената в училище математическа символика.

 

Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи.

 

При решаването на всички задачи се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.

 

При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.

 

Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица). Времето за провеждане на изпита е 4 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 14826 |03.06.2017 Антон Тодоров заплаши журналисти, ще дресира комунистите със закон . 0| 4789 |26.05.2017 Седем месеца внедряваме ТОЛ системата . 4| 5355 |25.05.2017 Николай Нанков: Спирането на ТОЛ системата е заради жалби
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads