Реклама / Ads

4| 5186 |06.01.2016

България, българите и българското в рускоезична среда

.
Тази книга трябваше да се появи отдавна, за да отвори очите на науката за много премълчавани неща и за не по-малко изопачавани истини. Нейният автор Камен Михайлов се е заел със сериозна изследователска задача, само частично засягана досега в науката – за сложното и противоречиво функциониране на образите на България/Булгария, българите/булгарите и българското/булгарското в рускоезична среда в периода на утвърждаването на руската държавност, отбелязва проф. Кирил Топалов.

Политическата рамка определя в най-голяма степен начина на функционирането на българските/булгарските образи в рускоезичната средновековна среда. „Акциите срещу богатия и високоцивилизован съсед – булгарите – са сред постоянните възможности за консолидиране на силите, за утвърждаване на полисната структура и засилване властта на вождовата военна аристокрация.“ – припомня авторът. Не е лишено от основания и интересното му становище за преоценка на традиционните исторически схващания за ролята на византийската християнизация на България и за срива, до който тази християнизация довежда силната прабългарска култура, довела предишната голяма българска държава до ролята на равноправен и силно респектиращ опонент на руската и византийската империи няколко столетия по рано.

 

Камен Михайлов е събрал огромен изследователски материал, който е подложил на висококомпетентен анализ. Впечатляват точността и мащабността както на наблюденията, така и на обобщенията и изводите му, концептуалността на изследователския му подход, професионализмът в изследването на една трудна и почти неразработвана в нашата наука проблематика. С една реч – успешното начало на възстановяването на верния ипостас на една научна истина, дело по възрожденски дължимо на Мати Болгария, отбелязва проф. Кирил Топалов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Манов: 2015г. е ключова за българското кино 3| 4664 |30.12.2015 . Българите по света подкрепиха "Златната ябълка" 0| 4347 |11.12.2015 . Бутафорно строителство унищожава българското наследство 4| 4959 |01.06.2015 . „Лачените обувки на българското кино” на голям екран пред Народния театър 2| 4854 |27.05.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ