Реклама / Ads
2| 8441 |16.09.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Българка шашка света с трейлъри на книги

.
Не само филмите, но и печатните издания се рекламират на Запад чрез умело заснети и монтирани рекламни клипове, разкрива фотографката Ваня Стоянова
 
 

С трейлъри вече се рекламират не само филми, но и книги. Буктрейлърите са популярно средство за предизвикване на интереса към предстоящите издания на книжния пазар на Запад. Никое уважаващо себе си издателство вече не пуска книга, особено когато е ориентирана към младежката аудитория, без предварително да е подгряло интереса със специален видеоклип. Сред най-търсените автори на такива буктрейлъри в САЩ е младата българка.ска фотографка Ваня Стоянова. Тя е родена в Казанлък, но през 1996 г. се премества със семейството си в Атланта, щата Джорджия.

Сред последните й проекти са трейлъри за някои от най-популярните американски автори на тийнейджърска литература, и по-специално в жанра „ърбън фентъзи”. Създателка е на трейлърите на някои от най-хитовите автори в този на такава литерлатура като Ками Гарсия и Маргарет Стоъл (Beautiful Creatures), Касандра Клеър (Clockwork Angel), Холи Блек (White Cat) и др. Последният й хитов трейлър, който се появи в цялата световна мрежа, е по първата книга от новата поредица на Касандра Клеър, Clockwork Angel.  Най-голяма известност все пак й донася трейлърът на Beautiful Creatures -„Прелестни създания”.

 

Мартин Райков

 

- Ваня, как се появи интересът ти към фотографията?

- Фотографията винаги ме е очаровала. Като бях малка, крадях фотоапарата на баща ми и правех снимки, без той да разбере. До края на деня изхабявах цялата лента. Сега снимам само с дигитален апарат, но страстта ми е все така силна и все така снимам много.Никога не съм мислила за себе си като за професионален фотограф, но всъщност правя това по цял ден. И нищо друго. Само снимам и снимам. Преди снимах най-вече по сватби, но сега тази нова мания по трейлърите на книги завладя сърцето и душата ми и ми доставя изключително удоволствие да се занимавам именно с това. Когато правя трейлъри, мога да проявявам повече творчество. Мисля, че беше чист късмет, че имах възможността да работя със страхотни хора по трейлърите на книги, които след това станаха световни бестселъри и бестселъри на New York Times. Не искам да се възгордявам много, но след като съдбата те срещне в работата ти с изключително приятни и симпатични хора, които обаче са и звезди, някак си ти сам започваш да мислиш, че може би си поел в правилната посока и се справяш добре.

- Какво означава да се направи трейлър на книга?

- Накрако – мини видеоклипче в което анимираш, чрез монтаж снимки, изображения и надписи основния сюжет и герои в дадена книга.

- Трейлърите ти са основно на книги от популярната нова вълна в литературата – т.нар. „ърбън фентъзи”. На какво според теб се дължи този бум в интереса към жанра – с паранормалната романтика, вампири, върколаци, магически създания и т.н., особено сред по-младите читатели?

- Мисля, че фентъзи литературата като цяло е чудесно средство за бягство от нашата действителност. Особено ако има романтика. Кое момиче не иска и не си фантазира, че най-готиното, секси и силно момче вампир или върколак е влюбено в нея? Или че ти си момичето със суперсилите? Да не споменаваме, че тези книги те пренасят в свят, който може да не е твоят, но макар да е също толкова сложен, понякога е много по-красив и съвършен.

- Американците четат ли? Защото ние, в България, все се оплакваме, че младото поколение не чете...

- Положението и тук, в Щатите, е същото. Книгите от този жанр върнаха много от младите читатели в книжарниците и накараха доста от по-възрастните читатели да започнат да четат книгите на децата си. Много се харесват поредиците на Касандра Клеър, на Мелиса Мар, на Мелиса де ла Крус. И, разбира се, поредицата на Ками Гарсия и Маргарет Стоъл, авторки, които предполагам в България не са толкова популярни.

- Какво е за теб България в момента? Само по-екзотично за американците име и фамилия или нещо повече?

- България е мястото, където съм се родила. Първият ми дом. Всеки път, когато се връщам там, си припомням красотата й, богатата й история, културното й наследство. Надявам се някои от моите приятели тук, в Америка, да я посетят някой ден и да усетят същото. Дори клатушкането с влака от единия й край до другия си струва, за да видиш красивата й природа и всички онези невероятни пейзажи. Като фотограф особено силно оценявам това.

- Замисляла ли се да върнеш някой ден отново тук?

- Може би, незнам !

- Какви са плановете ти, идеите, мечтите за бъдещето? Как се виждаш след 10 години?

Обичам книгите. И фотографията. Имам невероятния късмет да съчетавам две от най-големите си страсти в професия, с която се забавлявам. Така че се надявам да продължа да правя това поне още пет, десет или трийсет години. Щастлива съм, че успявам да развълнувам читателите и да ги накарам да потърсят някоя книга, затова не мисля, че вълната с трейлърите на книгите ще отшуми скоро. И това безкрайно ме радва.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11262 |24.04.2011 Мила Георгиева: Чувствам се жител на света . 5| 7583 |10.04.2011 Тото Котуньо: Българките са прекрасни; любовта движи света . 33| 15819 |09.04.2011 И старите ни моми – най-нещастни в света . 2| 7106 |17.03.2011 Номинират Армен Джигарханян с приза "Света София"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads