Реклама / Ads
2| 8503 |24.01.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Българската чалга заинтригува и англичаните

.
И англичаните вече знаят какво е чалга. Авторитетното британско списание "Икономист" запознава читателите си, че тя е "еклектичен микс от ориенталска, поп и денс музика, отличаваща се с оскъдно облечени изпълнителки и текстове със сексуален акцент".
 

Анализ на изданието надълго и нашироко разказва за скандала с европарите за "Пайнер". "Евросубсидиите няма да бъдат използвани за силиконови гръдни импланти.

Необичайното обещание вероятно не е, каквото се очаква да се чуе от компания, получила почти 1 млн. евро от фондовете на ЕС. Това е и начинът по който президентът на "Пайнер Медиа" Митко Димитров защищава спечелването на субсидията", започва статията, цитирана в БГНЕС.

На читателите е обяснено, че "Пайнер" е звукозаписна компания и собственик на три тв канала, която получава значителната субсидия, предназначена по принцип за стимулирането на малкия и средния бизнес.

Отношение към чалгата в България е силно поляризирано - половината българи я боготворят, а останалата половина я мразят. "В чий чудовищен мозък се е родил този жанр?", пита риторично литературният критик Митко Новков. Театралният режисьор Теди Москов пък предлага държавата да обложи с данък чалгата, чиито изпълнителки с вид на порнозвезди пеят за гангстери и пари.

Еврокомисията поиска от България да разследва "как и по каква схема - в разрез с правилата - евросубсидията е достигнала до "Пайнер". Отговорът на българските власти бе, че "от формална гледна точка, всичко е точно".

"Икономист" припомня, че преди време ЕС замрази над половин милиард евро еврофондове за България заради корупция и лош мениджмънт на субсидиите. Въпреки всичко някои наблюдатели защитават решението с обяснението, че еврофондовете се разпределят предимно на базата на финансови и икономически критерии, а не въз основа на морални и културни такива.

Според президента на "Пайнер" парите ще бъдат изразходвани за ново техническо оборудване и разкриването на минимум 30 нови работни места. Тв продуцентът Георги Иванов казва: "Ако представеният от тях бизнес план е добър, защо да не получат субсидията?"

Икономистът Георги Ангелов пък вижда като основна причина "Пайнер" да получи парите обстоятелството, че българското правителство търси повишаване на процента на усвояване на еврофондовете, а не толкова качественото им разпределение.

Обаче само добре инвестираните субсидии ще повишат конкурентноспособността в България, което ще спомогне за реализиране на икономически растеж. А "Пайнер", според Ангелов, не е такъв проект.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8162 |21.01.2013 Морфов поздрави чалгата с "Ах, банана" от сцената на Народния театър . 10| 7532 |18.01.2013 Томислав Дончев: Против чалгата съм, но от нея се печели . 39| 13830 |16.10.2012 Хр. Мутафчиев: Срам за българската журналистика! . 33| 13662 |31.07.2012 Македония е била и продължава да бъде българската Голгота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads