Реклама / Ads
11| 15336 |16.08.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Български антики заливат търгове в Европа

.
Елитен търг за нумизмати в Мюнхен продава рядка монета - сребърна сестерция за 20 000 евро. В каталога на аукционната къща са подредени монети от управлението на император Нерва и сребърен денар от времето на Траян. Стартовите цени на всяка от антиките са между 5000 и 10 000 евро, а общото между тях е, че произходът им от България, пише “24 часа”.
 

Само от началото на 2010-та до края на юни антимафиотите ни са засекли над 5000 монети от римско време, изровени на различни места у нас и изнесени нелегално от страната, които скоро се появили в каталози на търгове из Европа. Сред обявените за продажба в чужбина монети спецполицаите дори разпознали монети с коня на Патрай, откраднати преди време от археологическия институт в София.

От сектор "Трафик на културни ценности" в ГДБОП признават пред репортер на изданието, че в момента България е основен доставчик на подобни предмети за почти всички аукциони на Стария континент, САЩ и Канада. Основните дестинации за трафик са Австрия, Германия, Швейцария, Холандия, Франция и Великобритания. Все повече наши монети и други предмети достигат и зад океана.

Причината - печалбата от трафик на антики е на второ място след наркотрафика. Ценните предмети у нас се купуват за не повече от 500-600 лв., а стигнат ли веднъж до търг в Европа, стартовата им цена по каталог тръгва от 3000 евро, разкриват антимафиотите.

От лятото на м. г. полицаите регистрират истински бум на иманярство, рязко скочил и интересът към български предмети на пазарите в чужбина. Причина за това е кризата, която повишава цената на златото, което прави старинните монети още по привлекателни, обясняват експерти от ГДБОП.

Около 600 души в момента активно се занимават с иманярство у нас. Повечето от тях са на най-ниското ниво - копачите, които ровят с трактори или търсят с металотърсачи.

Най-често се наемат под аренда земи в близост до археологически обекти. Антики вече няколко години иманярите търсят със супермодерни скенери, чиято цена е между 30 и 60 000 евро. По-често те ги вземат “под наем” от фирми, които се занимават с тръбопрови под земята.

На по-горното стъпало над копачите са т.нар. дилъри и координатори, които на регионално ниво се грижат ценностите да стигнат до прекупвачи. Оттам антиките потъват в колекция на български ценител или в Западна Европа.

10 са най-добре организираните групи у нас, които печелят всеки месец поне по 300 000 лв. от трафик и търговия с антики. Част от добре разработените канали се финансират от българи, живеещи в чужбина. В помощ на тези "организации" са засичани научни работници, студенти, преподавателиот наши университети и дори археолози, които работят от двете страни на барикадата, твърдят разследващите.

Бандите организират цялостния процес на незаконната дейност - от проучването и разкопаването на находките, почистването и придаването на търговски вид на "стоката" до предлагането й през прекупвачи на аукциони. Научните работници насочват иманярите къде да копаят, а ако те или "дилърите" бъдат заловени, ги измъкват със занижени оценки на спипаните антики.
Според шефа на сектор "Контрабанда на културни ценности" към ГДБОП Володя Велков годишно от страната ни се изнасят тонове антични предмети. А реализираните печалбите се инвестират в строителство на хотели или жилищни комплекси.
По думите на антимафиотите, иманярите копаят навсякъде, където има масивни археологически обекти, а и там, където археолозите не могат да покрият цялата територия.

Когато попаднан на разорана находка, винаги уведомяват министерството на културата и се предприемат аварийни разкопки. Но иманярите са навсякъде. Ходят и там, където се знае, че има регистриран археологически обект, но не се работи, защото няма пари, обясняват служители от ГДБОП.

От февруари до края на юли у нас има образувани 15 досъдебни производства за трафик на антики.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6652 |09.08.2010 Японци снимат български мистерии в античния театър . 4| 7018 |02.06.2010 Мозайка от "Сант Клементе" оживява в български храм . 6| 7313 |24.05.2010 Леа Коен превзема литературна Европа . 4| 6428 |21.05.2010 Лицензират над 120 български интернет радиостанции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads