Реклама / Ads
3| 5836 |26.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Български музиканти търсят помощ от Борисов

.
В открито писмо до медиите известни родни музиканти призовават премиера Борисов да не допуска закриването на музикални и драматични театри, и разпродажбата на техните сгради и имущество.
 

Артистите призовават министър-председателя да защити културата на България, да опази значимите културните институции, да преосмисли националната културна политика и приоритетите й , да спре посегателствата над висшите училища за изкуство, да анализира задълбочено понятието “реформа в българската култура”, да подкрепи националните ни културни интереси, да гарантира духовността и културното оцеляване на българската нация.

Един от авторите на писмото е композиторът Александър Бръзицов, който определя писмото като абсолютно доказателство за отчаянието на родните творци. “В Министерството на културата действа схема, по която някакви хора се опитват да направят всичко необходимо за опростачването на нацията. По същата схема ще бъде продадена и сградата на оперетата, за което вече има дори процедура”, алармира Бръзицов. От пресцентъра на културното министесртво обаче категорично опровергават съществуването на подобна процедура и заклеймяват писмото “като откровена спекулация”, защото никой в МК не е вземал решение за закриване на нито един държавен културен институт, пише vsekiden.com.

От Министерство на културата определят твърденията, описани в писмото на българските музиканти до Борисов като манипулативни.

Въпреки недоволството на музикантите, обаче никой от тях не иска ничия оставка, а желанието им е просто премиерът да узнае, че от МК излизат доста неадекватни решения, което показва непознаване на материята. Според Александър Бръзицов, ако след това писмо Борисов не ги извика на среща, то би било пагубно за родната култура. “Но какво друго можем да направим - да излезем на оръжие!? Това просто няма как да се случи. Нашите средства са други”, убеден е композиторът.

Сред подписалите откритото писмо са и: Петър Райчев, Александрина Милчева, Хайгашот Агасян, Калуди Калудов, проф. Павел Герджиков, Румен Бояджиев, Даниела Кузманова, проф.Благовеста Карнобатлова и т.н.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7676 |25.03.2010 Български кинопроект - избран в програма на Кан . 0| 6067 |19.03.2010 Българският театър слезе от сцената, пътува с метрото . 9| 6365 |15.03.2010 Музиканти притискат премиера за 210 млн. лева . 0| 7709 |23.02.2010 Български глас звучи на Джеймисън Дъблин Филм Фестивал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads