Реклама / Ads
0| 11195 |10.09.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Българският хит „Коридор №8” с тв-премиера

.
„Коридор №8”
„Коридор №8” ще зарадва телевизионната публика у нас за първи път – тази вечер от 21:05 по HBO.
 

Документалният хит на режисьора Борис Десподов, създаден от продуцента Мартичка Божилова (АГИТПРОП) е отличен с Наградата на HBO САЩ за изгряващ талант в документалното кино от фестивала HOTDOCS 2008 в Торонто.



Режисьорът Борис Десподов не обича клишетата

След като обиколи света и завладя сърцата на публика и критика, „Коридор №8” се завръща на родна земя единствено в програмата на HBO.

Ексклузивната телевизионна премиера на „Коридор №8” ще се състои тази вечер, с повторение на 12 септември, събота, от 19:45 ч и 22 септември, вторник, от 19:50 ч.

Българските зрители могат да гледат филма като част от месечната рубрика на НВО за документално кино „Без цензура”. „Коридор №8” е в „Без цензура” след като през ноември 2008 г. HBO излъчи премиерно документилните хитове на АГИТПРОП - „Проблемът с комарите и други истории” и „Георги и пеперудите”.

През юни тази година HBO излъчи и първият български игрален филм в програмата си – „Дзифт” на режисьора Явор Гърдев „Зрителите тук харесват документални филми, които са фокусирани върху теми от ежедневието, но за които обикновено не се говори открито и лесно,” казва Стефан Даковски, Мениджър за НВО България и НВО Adria. „В България очевидно се правят качествени документални филми, които отразяват общочовешки въпроси по универсално разбираем начин и ние с радост даваме възможност подобни продукцияи да дефилират пред зрителя в България, както и в Хърватия, Словения, Сърбия и Черна гора “, допълва той. „Коридор №8” разказва за всекидневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите. Пътят преминава през България, Македония и Албания и съвпада с голям инфраструктурен проект на ЕС, чиято цел е да свърже Черно и Адриатическо море. Повече от 10 години този проект си остава в начален стадий на развитие.
Следвайки нишката на пътя, "non-road" филмът „Коридор №8” улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са „толкова далече, толкова близо” един до друг.



Кадър от филма „Коридор №8”

 През месец февруари 2008 „Коридор №8” бе представен с огромен успех на един от най-големите световни кинофестивали „Берлинале”. За първи път след 6-годишна пауза български филм бе включен в официалната селекция на "Берлинале". Там "Коридор №8" спечели престижната награда на екуменическото жури на фестивала.

Непосредствено след премиерата на „Коридор №8”, сп. „Варайъти” го описа като „елегантен дебют в пълнометражното кино”, в който са събрани „всички иронии и абсурди на Балканите”.

На миналогодишния кинофестивал в Сараево документалният хит на Борис Десподов грабна и „Сърцето на Сараево” за най-добър документален филм.

Официален уеб сайт на „Коридор №8”
 https://www.corridor8.info/
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5576 |09.09.2009 100-годишен юбилей отбелязва Софийската синагога . 0| 7046 |07.09.2009 Внучката на Пучини при Кабаиванска в Бургас . 7| 6127 |07.09.2009 Празникът на свободата и празникът на милицията . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads