Реклама / Ads
0| 8440 |25.11.2014 АРТ ДЖУНГЛА

"Банско филм фест" започва

.
Започва четиринадесетото издание на Международния фестивал за планинарските филми „Банско филм фест". От днес до 30 ноември в конкурсната и ретроспективната филмова програма ще участват над 120 филма от 28 страни и пет континента.
 
Кинофестивалът е единствен в Югоизточна Европа и на Балканите за планини, екстремни спортове и приключения, член на Международния алианс на фестивалите на планинарски филми от 2005 г. Ще бъде продължена традицията официални гости на „Банско филм фест" и членове на журито да бъдат легендарни представители на зимните и екстремните спортове от цял свят.

Филмите представят уникални и труднодостъпни места по целия свят, екстремни ситуации, от които героите се измъкват на косъм, лични истории и драматичното преоткриване на човешката воля. Програмата включва заглавия, премиерни за България.

Прожекциите ще текат в три зали на фестивалния център. Официалното откриване на форума ще бъде днес от 18:30 часа в големия салон на читалище „Никола Вапцаров". Зрителите ще видят най-доброто от световното планинарско и екстремно кино.

„Банско филм фест" е първият кинофестивал, на който от години има специална детска програма - „Bansko film fest KIDS" е детски панел с прожекции, конкурси и работилници. Партитата също няма да останат на заден план – гости и публика ще разпускат на рок и бира. Организатори на атрактивната проява са Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм" и община Банско, съдействие им оказват културните институти на Италия и Полша в София.

Входът за всички прояви на феста е свободен.

Сред официалните гости са родният алпинист Боян Петров, първият българин изкачил най-трудният връх К-2, колегите му от Италия Нивес Мерои и Романо Бенет, Ричард Паркс от Великобритания, Давид Гьотлер от Германия, най-екстремната жена в света Жералдин Фаснахт от Швейцария, Хуан Менендес Гранадос от Испания, метеорологът Карл Габъл от Австрия, младата алпинистка от Полша Александра Джик, Дамиано Ленци от Италия, сочен за най-добрия в света съвременен ски-алпинист.

Специално за гостите на фестивала ще бъде на разположение най-голямата в цялата околност катерачната стена в частен хотел в село Баня, което е на 5 км от Банско.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5016 |11.11.2014 Безплатно на "Банско филм фест" . 0| 5530 |19.10.2014 Ди Каприо снима документален филм . 0| 5426 |17.10.2014 60 филма в Киномания от 13 ноември . 1| 5844 |11.10.2014 Вижте трейлъра на филма за Сноудън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads