Реклама / Ads
0| 5264 |04.11.2015 АРТ ДЖУНГЛА

„Бащите на ужаса“ смразяват кръвта

.
Хелоуин отмина, но изд. „Изток-Запад“ продължава със следващата си, следпразнична „доза страх“. Сборникът „Бащите на ужаса“ ви предлага неочаквана, но запомняща се среща трима от основоположниците на хоръра в съвременната литература.
 
Ирландски аристократ, живеещ в усамотение, американец и английски авантюрист са събрани в новото заглавие от колекция „Върхове“. Те си приличат не само по това, че са живели в началото на миналия век, но и защото са словесни магьосници  на загадъчно- мрачните сюжети. И тримата са с писателски принос  за формирането на фентъзи и историите на ужаса,   с което благоприятно влияят на поколения бъдещи последователи.

 

Едуард Джон Мортън Дракс Плънкет остава в историята с литературния си  псевдоним Лорд Дънсейни. Той е ирландец, поет, писател, потомствен барон. Освен разкази, новели и повести, пише пиеси, есета и мемоари. Повечето му произведения са посветени на тъмното, зловещо тайнство. В „Бащите на ужаса“ е включена една от най-известните му творби – „Боговете на Пегана“, написана през далечната 1905 г.

Хауърд Филипс Лъвкрафт е американски писател, чиито творбите са пропити с неясен и непреодолим страх, което внушават  на читателя. Основната му идея е, че около нас съществуват непознати, ужасяващи светове, сблъсъкът с които носи страшни последици. В сборника Лъвкрафт присъства с четири вледеняващи сетивата ни разказа.

 

Уилям Хоум Ходжсън е английски писател.  Пише разкази и романи, в които преобладават призрачното, мистичното и свръхестественото. Въпреки мрачните образи, които изгражда, англичанинът развива идеята за любовта като космическа сила, надхвърляща времето и пространството. Българските читатели ще се запознаят със знаковото му  произведение  „Домът сред пущинака“.

 

Преводите са дело на Григор Гачев и Любомир Николов-Нарви, който пресътвори езиково книгите на Дж. Р. Р. Толкин. Художник е Петър Станимиров, чиито на илюстрациите за пореден път смайват  с вещината и майсторство си.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6411 |02.11.2015 Идва най-силното издание на КИНОМАНИЯ . 0| 5640 |02.11.2015 Настрадин ходжа: Почвайте всичко с „Преброяване на лудите“ . 0| 5143 |01.11.2015 Н. Балабанов: Всички ме карат да имитирам премиера . 1| 7124 |07.11.2015 Освободителите Петър и Асен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads