Реклама / Ads
Frognews
13| 6905 |16.01.2014

Бизнесмен откупи още два от грифоните от паметника на Васил Левски

.
Откупени са още два от грифоните, ограбени от паметника на Васил Левски. Това каза Васил Василев, председател на Фондация „Братя Василеви" ппо БТВ. Грифоните от паметника на Васил Левски бяха ограбени от неизвестни лица през октомври миналата година. За предаването им, тогава беше обявена награда от стократно цената на бронза, от който са изработени.

„Срещнахме се тайнствено с посредник на обирджиите. Срещнахме се в един от софийските паркове. Мъжът ми се обади със скрит номер и ми описа подробно вида на грифона. Този човек с всички мерки за сигурност, които можа да вземе, действително си изпълни ангажимента. Въпреки че обстановката беше доста стряскаща, аз отидох. Защото знаех, че те се страхуват.

Ако бях отишъл с хора, всичко щеше да пропадне. Вижда се, че грифоните са били заровени в земята. Те са в ужасно състояние, нарязани и подготвени за претопяване.", каза Василев. „Когато и двамата се убедихме, че нещата са такива, каквито се разбрахме, се срещнахме пак. Аз му дадох сумата, той - грифона. Сумата беше достатъчна, няма да уточнявам колко. Тя е без значение на фона на това, че откупваме националната си памет", каза Василев. Той обясни, че първоначално не искал да се афишира името му.

„Стори ми се много по-благородно, да не кажа - по-етично, да не парадирам с това, което искам да направя. За мен това беше не 17 кг бронз, а опит за подигравка с националната ни памет. Затова наградата, която обявих, беше да накара онези, които не понасят нас, българите, не обичат „чистата и свята република" чрез парите да се смачкат и да ни върнат нашата памет при нас", каза още бизнесменът.

„Родолюбието не идва от един момент нататък. То или е зародено в един човек - наследство от родителите, възпитанието, образованието, от начина, по който живее, от морала и етиката. То или съществува, или не. Когато ме попитахте за удовлетворението, пак ще кажа - да, изпитах огромно удовлетворение. Защото един вид надделях над тези, които ограбиха Левски", заяви Васил Василев. Двата новооткрити грифона ще бъдат представени утре от 10:30 ч. от проф. Божидар Димитров в кабинета му в Националния исторически музей. Официалното им предаване на Столична община, която е собственик на паметника и на орнаментите, ще стане в петък.
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. С картини от "Звуци" на Ралица Стоицева откриват галерия 0| 10560 |15.01.2014 . Дж. Дол зове в Европа: Идете, да видите София! 1| 5593 |15.01.2014 . Поклон пред Кольо Карамфилов 0| 10148 |14.01.2014 . Класическата музика в помощ на ученика 1| 7103 |14.01.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ