Реклама / Ads
4| 7092 |28.02.2011 АРТ ДЖУНГЛА

"Бодра смяна" се бори за своето оцеляване

.
хор "Бодра смяна"
Хор "Бодра смяна", една от емблемите на българското хорово изкуство, разнасял славата на страната ни по цял свят, е напът да замлъкне завинаги.
 

Хорът с 64-годишна история, за който почти нищо не се говори днес, изживява огромна драма, заради остарялата норамтивна база, която прави на практика невъзможно неговото съществуване.

Според старите нормативни актове се предвижда наличието на 5 групи по 12 деца и според образователните изисквания "Бодра смяна" трябва да наброява поне 60 хористи. А в последните години – къде поради липсата на средства, къде поради липсата на адекватна реклама, се забелязва спад на интереса на децата към подобен род извънкласни дейности. В случая – към хоровото пеене.

Не само старите униформи и сините плисирани соцполи са болни въпроси за хористите. С топенето на децата се топят и шансовете за явяване на конкурси.
Бодросменци в операта "Кармина Бурана". Снимка: Личен архив на хор "Бодра смяна"


Софийската опера по традиция ги кани в свои постановки и миналата година хорът е участвал в детската опера „Хитрата лисичка”, в „Учителят по музика” и „Бохеми”. За следващия сезон очакват покана за операта „Тоска”.

"Разбира се, ако продължим да съществуваме", казва с огорчение Александър Кочков – настоящият ръководител на хора.

Традиционно е участието на хора и в „Кармина Бурана”, но в последните години Софийската опера я поставя само на балет.

Според Татяна Досева, директор на Националния дворец на децата, хорът боледува след смъртта на Лиляна Бочева – дъщеря на създателя на хора Бончо Бочев. Под нейно ръководство „Бодра смяна” се утвърждава като един от най-добрите детски хорове не само в България, но и в света.

Няколко диригенти се сменят след нейната смърт през 2005 г. и г-жа Светла Бешовишка продължава делото й с цената на огромни усилия.

Александър Кочков поема диригентската палка от Бешовишка. Първоначално двамата са оставени на по половин щат, но през 2010 г. г-жа Бешовишка се оттегля в пенсия и сега Кочков съвместява двете половинки на пианист и диригент в едно цяло. Причината – липса на деца.

Кочков си е поставил амбициозната цел да вдигне самочувствието на децата и да ги заведе през юни на музикален фестивал в Болоня. Финансирането обаче трябва да си поемат самите деца.

В момента „Бодра смяна” наброява 20 хористи концертна група и 10 дечица подготвителна. Наред с финансовите проблеми, за да продължи „Бодра смяна” не само да съществува, но и да звучи като хор, са нужни нови попълнения в редиците му, защото оттук са тръгнали велики имена като Райна Кабаиванска, Лиляна Барева, Орлин Горанов, Михаил Белчев, Стефан Димитров.

Хор „Бодра смяна” е отворен за нови таланти и очаква попълнения на адрес: Национален дворец на децата, бул. „Ал. Стамболийски” 191, тел. 929 28 95.

След 1 април хорът се връща в собствената си сграда на ул. „Княз Борис I” 103.

Деца ще се прослушват от понеделник до петък след 17,30 ч. Тел. за контакти след 1 април: 987 70 07. Набират се деца от 6 до 18 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9778 |16.12.2010 Борисов се пъчи с картини от „Позитано” . 3| 6177 |08.07.2010 Рашидов и Борисов заедно на лятно кино днес? . 9| 10360 |27.04.2010 Борисов кани Христо Явашев в България . 3| 5837 |26.04.2010 Български музиканти търсят помощ от Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads