Реклама / Ads
5| 6873 |02.06.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Божидар Димитров: Не музей, а храм да бъде Голямата базилика в Плиска

.
Тежък скандал се заформя в научните среди, заети с реставрацията на Голямата базилика в Плиска. Вече е ясно, че ако времето не попречи с дъждове, снегове, мраз, най-големият християнски храм в Европа ще бъде готов за „експлоатация” след не повече от година.
 

Директорът на Националния исторически музей /НИМ/, проф. Божидар Димитров, възнамерява да предложи на правителството храмът да не бъде музей, а да бъде предаден на Българската православна църква като действащ храм. След като развалините на храма бяха осветени от патриарх Неофит, от 2 май т. г там вече се извършват т. н. свети тайнства – бракове, кръщенета и др.

 

Скандалът идва от факта, че храмът трябва да бъде осветен с името на патронния му светец. За съжаление, нито в летописната традиция, нито сред археологическите паметници е споменато името на патронния светец на църквата, т. е. не знаем как се е казвала Голямата базилика през IX-XIV век, когато е действала като храм.

Някои авторитетни учени смятат, че Голямата базилика трябва да бъде осветена с името „Света София”. Според тях, всички катедрални църкви в християнския свят носят това име – в Константинопол, Сердика-Средец, Киев, Несебър, Охрид.

 

Проф. Божидар Димитров не е съгласен с това виждане. Значима част от катедралните храмове наистина носят името „Св. София”, но други - не. В Созопол, Търново, Дръстър, Преслав и др. Проф. Димитров смята, че софийската „Св. София” е гробищна църква, а катедрална е била „Св. Георги” /в двора на Президентството/. Не е възможно катедралната църква, в която се черкува елитът, да е била извън крепостните стени.

При това положение, когато не сме дори на петдесет процента сигурни, че храмът се е наричал „Св. София”,  миряните, които са тялото на църквата, имат правото да изберат името на храма. Хората около Божидар Димитров смятат, че то трябва да бъде „Свети цар Борис-Михаил Български” – на името на човека и светеца, утвърдил през 865 г. християнството за официална държавна религия на България и на българския народ. И построил Голямата базилика между 865-875 г.  След като бъде възстановена, Голямата базилика, особено след превръщането й в действащ храм, ще стане най-голямата църква в България със своите 102.50 м дължина. За сравнение, храмът „Александър Невски” е дълъг 75.50 м. Редно е най-големият български християнски храм да носи името на български светец, а не на руски, гръцки, еврейски и пр.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5077 |14.10.2015 Димитров: Граждани се изказват по въпроси без да имат образованието . 35| 9273 |11.04.2015 Проф. Димитров: Критикуват ме, а не знаят, че римляните са измислили бетона . 38| 7208 |29.01.2015 Божидар Димитров размаха пръст на македонците за Желязната църква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads