Реклама / Ads
9| 10381 |27.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Борисов кани Христо Явашев в България

.
Христо Явашев-Кристо получи покана от Бойко Борисов
Покана от българското правителство да посети родината си е връчил вчера на Христо Явашев-Кристо областният управител на Габрово Мариян Костадинов.
 

Това е станало на тържество в нюйоркския музей Метрополитън, посветено на починалата на 18 ноември 2009 г. съпруга на Кристо - Жан-Клод, на което са присъствали над 3000 гости, съобщава "24 часа".

В края на февруари известният авангардист изпрати специална покана за участие в мемориала до сдружението "Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово", което от години поддържа връзка с именития си съгражданин и работи по идеята за изграждане в на музей на модерното изкуство "Кристо и Жан-Клод" в родния му град.

"Христо Явашев е личност от световна величина, досега той не е имал официален контакт с България и затова преценихме, че е редно на това събитие да отиде държавно лице", уточни председателят на гражданското сдружение Иван Господинов. На Костадинов и на новия консул на България в Ню Йорк Радослав Точев е било възложено да връчат правителствената покана на Кристо.

Христо Владимиров Явашев (известен в цял свят като КРИСТО) е американски художник, роден в България, който създава пространствени художествени инсталации. Сред най-известните му проекти са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

Братя на Кристо са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев.

От 1953 учи в Художествената академия, но през 1957 емигрира и е лишен от българско гражданство. Той е създател на опаковането като художествен похват. Опаковал е моста Пон Ньоф в Париж, Райхстага в Берлин и др.

Frognews.bg
припомня, че Христо Явашев – Кристо е отказвал не е една покана от българска страна за гостуване и изложби, поддържа ограничени контакти само с близки и скромен кръг приятели и дори отказва да говори на български език.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5853 |26.04.2010 Български музиканти търсят помощ от Борисов . 0| 6893 |23.04.2010 JAYA THE CAT и The Pomorians разбиват България . 0| 6513 |20.04.2010 Легендарният Джон Лорд се завръща в България . 2| 7028 |11.03.2010 Малки художници от България шашват Япония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads