Реклама / Ads
5| 9773 |16.12.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Борисов се пъчи с картини от „Позитано”

.
Драган Милев
Цветелина Бориславова лично избирала платна от Дари Милев.
 

Художник, блусар и колекционер са само част от „професиите” на Драган Милев, когото всички близки и приятели наричат Дари. Откриваме го в ателието му на знаковата ул. „Позитано”, където маестрото замислен е хванал китарата и импровизира по блус схемите непозната мелодия. За себе си творецът признава, че никога не е искал да се качва на голямата сцена и предпочита да свири за удоволствие, в краткото време, в което не рисува. Изявите му обаче са били предопределени - още на 2 годинки грабва молива, който му става любимата играчка и път в живота. След като завършва училище в Банкя, кандидатства седем поредни години в Художествената академия. Накрая решава, че от всичко това няма смисъл. „Хората там учат 5 години, а аз се подготвях седем.

Казах си: „Стига ми толкова”. Имах много добър учител – проф. Любомир Прахов.
През този период дойдоха много интересни отго¬вори, които той ми даде. Запитах се защо трябва въобще да се кандидатства в академията? Кое ме интересува – институцията или учителят?” Според него ефектът от академията дори е демобилизиращ, защото, преди да влязат в нея, всички рисуват много яко, след което стават само артисти. Следват множество самостоятелни изложби, които жънат голям успех и са оценени от публиката. „За жалост изкуството у нас е в една постоянна криза, от която не знам дали има излизане. Не се оплаквам, успявам да изхраня себе си и семейството си. Тази година имах 3 предста¬вяния в Истанбул, който е арт столица на Европа през 2010 г. Винаги имам покани от чужбина”, казва с усмивка художникът. Той дори си спомни за един период от време, в който е пътувал всяка година до САЩ, където е оценяван винаги от публиката. Един от най-известните му клиенти у нас е приятелката на премиера Бойко Борисов – Цветелина Бориславова. „Вероятно още много популярни хора са купували картините ми, но те не идват лично в ателието ми, а работят чрез посредници. Наемат си хора, които се грижат за интериора в дома им. Направи ми впечатление, че г-жа Бориславова дойде лично. Хареса си три работи, след това още две. Не е изпратила другиго, защото вероятно става дума за дома й, а не за някой офис”, разкри Дари Милев.

Напоследък творецът се занимава с портрети на легендарни музиканти, които изпълняват блус – любимият стил на Милев. Той се захваща с музиката в ученическите си години в Банкя. „Всички знаехме, че който свири в оркестъра или пее в хора, има шестици. Аз си казах: „Супер, значи започвам.” Първоначално хванах кларнета, а след това и бас флигорната”, разказва блусарят, който така и не научава нотите, тъй като помни всичко наизуст и свири винаги по слух. „Нямам група, защото в България е трудно да съществува. Обикновено един музикант ходи да свири в няколко други банди. Това не прави добро впечатление на публиката. Малко са формациите като БТР, които са в постоянен състав. Обичам да се събирам с колеги музиканти и да свиря епизодично. Свирим предимно блус, както и разни „забежки” според хората, които идват да
ни слушат в някой клуб”, сподели Дари.

Последно се сприятелява с холивудската звезда Джейсън Момоа който играе главната роля в новия филм за Конан Варварина. „Видял е моя картина на блус иконата Робърт Джонсън и е казал на своите хора „Искам я”. След това се срещнахме, станахме много близки. Взе си картината, дойде с жена си (бившата съпруга на Лени Кравиц – б.а.) и децата си. Той ми подари китара „Гибсън”, същия модел, на който е свирил Робърт Джонсън. Подкосиха ми се колената, честно казано”, каза още Милев. В живота си има много куриозни случки, свързани с музиката. Веднъж се налага да се прави, че свири на хармоника в клип на Дони и Момчил. В деня на заснемането обаче идва с една от своите лични хармоники. „Тогава останаха изненадани, че си идвам с инструмента и разбраха, че всъщност свиря. От това последваха много покани за записи от други банди, които ме каниха да забиваме заедно”, каза още Дари Милев. След четката китарата и хармониката най-голямата страст на художника са моторите. Любимата му машина е произведена през 1938 г. и е преживяла Втората световна война. Моторът все още е в движение и дори има нужда от смяна на акумулатори. Драган Милев е и сред известните колекционери на инструменти. Сред най-ценните му находки са десетките перкусии, които купува от различни точки по света.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8093 |11.11.2010 "Картини втора употреба" от Даниела Максимова . 3| 6173 |08.07.2010 Рашидов и Борисов заедно на лятно кино днес? . 9| 10354 |27.04.2010 Борисов кани Христо Явашев в България . 3| 5834 |26.04.2010 Български музиканти търсят помощ от Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads