Реклама / Ads
3| 7861 |30.08.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Ботев-пънкар; Гео Милев-хип-хопър; Йовков-реге

.
„В механата” на Ботев пък е издържано в пънк-рок аранжимент
По този начин, в ритми, ще обучават бг учениците на литература. Поемата на Гео Милев „Септември” става хип-хоп парче, а „По жицата” на Йовков звучи в зноен реге ритъм. Инициатива "Яко е да слушаш български произведения" подеха актьори в Добрич.
 

Актьорите от добричкия театър откриха нов и нестандартен начин да приучат тийнейджърите да заобичат българската класика. В новата инициатива на Bulgarian Audio Books, която обединява усилията на театралите под звучното лого “Яко е да слушаш Ботев”, “Яко е да слушаш Йовков”, „Яко е да слушаш Гео Милев”, „Яко е да слушаш Вазов”, „Яко е да слушаш Алеко” и така нататък все е “яко”, класическите произведения на родните творци придобиват модерно и съвременно звучене.

Така например поемата на Гео Милев „Септември” става хип-хоп парче, а „По жицата” на Йовков звучи в зноен реге ритъм. Класическото стихотворение „В механата” на Ботев пък е издържано в пънк-рок аранжимент. Нестандартната инициатива рекламира аудиокнигите, които представят родната класика в mp3 формат. Мотото й е „Яко е да слушаш български произведения”. Целта е да се стимулират тийнейджърите да четат повече, представяйки им по модерен начин класическите произведения.

До момента добричките актьори са записали 12 диска с поезия и проза с общо времетраене 34 часа. Засега са пресъздадени емблематични творби като “На прощаване”, “Хаджи Димитър”, "Бай Ганьо”, "Мамино детенце”, "Немили-недраги”, "Опълченците на Шипка”, "Градушка”, "Септември”, "Зимни вечери” и "Песента на колелетата”.

Междувременно от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” поискаха в бюджета за 2013 г. да се отделят за образование 4 на сто от брутния вътрешен продукт. Заедно с това те настояват за ново увеличение на заплатите на учителите. Според профсъюзите учителските месечни възнаграждения трябва да нараснат с 20%. Сред другите им искания е да се увеличи и размерът на средната издръжка на ученик с 15 на сто от януари. Синдикалистите вече са изпратили открито писмо до премиера Бойко Борисов. Поводът е петата годишнина от най-голямата учителска стачка в историята на синдикалното движение у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12218 |28.08.2012 Под прикритие - сезон 3 започна! . 0| 6991 |27.08.2012 „Последната линейка на София” стана първа... отново . 2| 9763 |26.08.2012 Отиде си един от най-големите български медиевисти . 9| 38674 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads