Реклама / Ads
0| 4896 |10.08.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Британските власти забраниха шедьовър на Моне да напусне страната

.
Клод Моне, „Дворецът на дожите”, 1908 г
Шедьовър на Моне, продаден на търг за 28 милиона британски лири, е с правителствена забрана да напуска Великобритания. Картината „Дворецът на дожите” е рисувана през 1908 година и е в семейството, което реши да я продаде на търг 100 години след придобиването й.
 

Шедьовърът е купен от чужденец за 27,5 милиона лири на търг през февруари. Но правителството може временно да спре важни произведения на изкуството да отидат в чужбина, предаде БГНЕС.  Британските галерии вече три месеца се опитват да съберат средствата, съответстващи на тръжната цена и 706 800 паунда с ДДС.

 

Моне рисува двореца на Дожите във Венеция и неговото отражение от лодка, акостирала на Големия канал през есента на 1908 г. Картината е придобита от базирания в Берлин производител на текстил Ерих Гериц през 1925 г. Той се премества във Великобритания през 30-те години на миналия век, а картината остава в семейството, докато не решат да я продадат през февруари.

 

Хелена Нюман, председател на Сотбис за Европа, казва: „Тази пленителна картина е истински шедьовър  и е сред най-великите на Моне, рисувани по време на първата му и единствена среща с Венеция“.

 

Нито Сотбис, нито Департаментът за цифрови технологии, култура, медии и спорт имат право да кажат кой е купил картината или в коя държава може да бъде изнесена.

Експортът на произведението на изкуството беше блокиран, тъй като това е известна картина от важен период от кариерата на толкова важен художник, според рецензионната комисия.

 

Членът на комисията Айдан Уестън-Люис добави: "Тази изключителна картина блестящо демонстрира главния мотив на по-късното изкуство на Моне между импресионистичното представяне и модернистичната абстракция."

 

Министърът на изкуствата Ребека Поу каза: "Това е рядък и красив пример от венецианското пътуване на Моне и се надявам, че средствата могат да бъдат събрани, за да се запази това съкровище във Великобритания."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5568 |09.08.2019 Ален Делон е получил инсулт, но вече се възстановява . 1| 5288 |03.08.2019 Удостоиха Райна Кабаиванска с престижната награда Мария Калас . 0| 6641 |02.08.2019 Новозеландска хака и българско хоро ехтят в Гоце Делчев . 0| 5998 |02.08.2019 Георги Неделчев: Слави трудно ще бъде заменен от нещо адекватно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads