Реклама / Ads
2| 6439 |20.12.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Черна книга за правителственото прахосничество у нас

.
Книга разказва за десет случая на правителствени разхищения у нас. Проучване на общественото мнение за 600 хил. лв., туритически знак на България за 1.5 млн. лв, както и ремонт на 100-метрова жп линия на стойност 5 мил. лв са само част от примерите, за които разказва „Черна книга на правителственото разхищение в България”.
 

Трудът е издаден с подкрепата на германската фондация на свободата „Фридрих Науман", която цели да провокира българското общество по-изкъсо да следи как властта изразходва нашите данъци, коментираха по БТВ Стоян Панчев и Аркади Шарков от Българското либертарианско общество.

 

Панчев подчерта, че разхищенията, за които се говори в книгата, са навсякъде около нас – в местната и държавната власт, в малки и големи проекти, при харченето на държавни и европейски пари. По думите му повечето българи не осъзнават размерите на данъците, които плащат. Например дори безработните студенти са данъкоплатци, защото всеки продукт, който си купят е обложен с 20-процентов Данък общ доход. Според Шарков в зависимост от доходите си някои хора дават между 40 и 50% от заработените си пари на държавата.

 

Либертарианците се обединяват около мнението, че когато се харчат чужди пари, повечето хора не се интересуват как точно са похарчени средствата. По думите им във всички случаи на разхищение, описани в книгата, проектите са изрядни по документи – прозрачността я има, а нарушенията са легални. Изпълнението им обаче предизвиква куп забележки. Добър пример за тази ситуация е социологическото проучване за 600 хил.лв, което е трябвало да проучи общественото мнение за пътищата в страната. До провеждането на проучването така и не се стига, но ситуацията е илюстративна, коментира Панчев. По думите му подобно изследване не е нужно – има технически начини да се установи колко добра е дадена настилка, а общественото мнение по темата е по-скоро ясно.

 

Според либертарианците решението срещу подобни разхищения е да се контролира участието на държавата в частния сектор, защото „даваме пари, а не се върши нищо”. Успокоителното е, че и в други държави като например САЩ и Германия, коментира Стоян Панчев.

 

„Да бъдем будни, да не спим” – към това призоваха либертарианците, за да се избегнат подобни разхищения с държавни средства у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9442 |08.12.2015 43-ият Софийски международен панаир на книгата беше открит в НДК . 25| 11137 |18.11.2015 Не пропускайте книгата „Владимир Путин. Неизбежните войни“ от Михаил Зигар. . 9| 8862 |10.08.2015 Нова книга: „Моите 40 г. в Разузнавателно управление на ГЩ” . 0| 6509 |29.06.2015 „Златната клонка” 2 -уникална книга за митове и тотеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads