Реклама / Ads
5| 8599 |19.08.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Честита (Централна) баня!

.
Става музей, за 6 лв. разглеждаме 120 000 експоната. През пролетта ще бъде готов Музеят за история на София, който ще е в Централната минерална баня.
 

Това съобщи заместник-кметът по строителството в столицата Ирина Савина пред „Монитор”, пише вестникът. Ремонтът ще стартира тези дни. Той започва с 4 месеца забавяне заради обжалване на избора на изпълнител - обединение „Света София 2013”.

 

Таксата за музея ще е 6 лв., а за ученици - 2 лв. Билетът за групи от 8 до 10 човека ще струва 40 лева, съобщиха от столичното кметство. Посетителите  ще могат да видят 120 000 експоната,  които ще са разположени на площ от около 7900 кв. м на четири нива. Всички обекти ще разказват за историята на града. Сега голяма част от тях са в различни хранилища и в басейните на банята. Там е бюрото на Стефан Стамболов, подарено му от Бисмарк, огромният салонен часовник,

 

подарък от британската кралица Виктория

 

през 1893 г. на княз     Фердинанд по случай сватбата му с Мария Луиза, както и старият дървен шкаф от дома на Иван Гешов, който е бил супермодерен за времето си с хладилна част и място за лед. Със сигурност сред експонатите ще бъдат каляската на фреската кралица Мария Антоанета. Луксозната златна колесница от края на 18-и век е пристигнала директно у нас от Версай за сватбата на княз Фердинанд. Многобройни мебели, картини, икони и каляски, принадлежали на двореца или на видни политици и общественици, сред които е и най-старият автомобил в България - „Мерцедес” от 1905 г. не могат да бъдат видени от туристи и столичани, защото няма къде да бъдат изложени.

 

Външният вид на Централна баня,  централният вход и басейните, ще бъдат напълно запазени. Предвидено е и декоративните елементи в интериора – керамични настилки, парапети и мозайки, както и архитектурните орнаменти по фасадите да бъдат реставрирани и да се съхрани максимално тяхната автентичност. „В подпокривното пространство ще бъде обособен и мемориален кът на създателите на сградата - арх. Петко Момчилов и арх. Фридрих Грюнангер”, обясни Савина. Освен експозиционни зали, реставрационни ателиета и административна част, ще има и приемна и туристически информационен център.

 

Превръщането на Централната баня в Музей за историята на София се финансира с 5,9 млн. лв. от програма „Регионално развитие”. „Освен това от бюджета на общината са осигурени още 2,4 млн. лв. за допълнителни ремонти - на покрива, монтаж на асансьори, външно осветление на сградата и др.”, обясни Савина. Всъщност планът за превръщането на Централната минерална баня в музей е още от 1998 г. През 2004 – 2006 г. с пари по програма „Красива България” е ремонтирана фасадата с над 4 млн. лева. През 2008 г. Столичният общински съвет решава да се отпуснат 9 млн. лв. за превръщането на къпалнята в музей, като 7 млн. лв. трябва да са от приватизационния фонд. След това обаче градският парламент отменя решението си. През 2010 г. проектът отново е на дневен ред, като идеята превръщането на банята в музей да стане със средства от еврофондовете.

 

По проект в северната й част на трябва да се разположи модерен водолечебен и СПА център.

 

Няколко опита частник да обнови част от Централна баня обаче се провалят заради висока концесионна такса, довела до липса на интерес от евентуалните инвеститори. Сега общината подготвя два проекта за отдаване на концесия. Първият е без такса за 12 г.  Това означава, че за този период концесионерът няма да плаща нищо на общината. Вторият вариант предвижда концесия в рамките на 25-30 години, но с концесионно възнаграждение, което ще се уточнява тепърва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6679 |18.08.2013 Изящество и красота с Балетто дел Суд . 6| 9713 |16.08.2013 Навършват се 93 години от рождението на Чарлз Буковски . 1| 8176 |15.08.2013 Цял месец парад на изкуството в Пловдив . 0| 7710 |14.08.2013 "Моцартови празници Правец" започват с "Аида" на Верди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads