Реклама / Ads
0| 5125 |27.04.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Чипровчанки правят пано за папа Франциск

.
В Чипровци правят килими от векове. Там започва фестивал, който доказва защо традицията по изработването им бе призната от ЮНЕСКО, за световно нематериално културно наследство.
 

На фестивала ще бъде показано и пано, изтъкано от местни килимарки специално за визитата на папа Франциск в България.

 

Трудно може да си представи човек как от парче прежда, сръчните ръце на чипровчанката изтъкават фигура. Именно фигурите и съчетанието на цветове, правят чипровския килим уникален и ненадминат по своята красота. С техниката, с която се изработва този килим, е изработено и паното за папата.

 

Чипровският килим е нежен и лек, но много здрав. С две гладки, напълно еднакви лица. Тъче се в бавно и в мълчание. Чува се само мекият равномерен звук на тупицата, която сляга всяка втъкана нишка към предишните.

 

Символите са прости, съвършени и втъкани с вроденото у чипровчани чувство за ритъм и усет. Чрез разположението и цветовете на формите, килимите им разказват приказки за живота.

 

Като потомък на килимари, Наташа различава картини във всяка купчина прежда.
"Това зеленото и това зеленото много добре си пасват. На това поле ще отива чудесно", отбелязва тъкачката, цитира bTV.

 

Когато вижда логото за папското посещение, първо го обсъжда със съпруга си.
"Погледахме и той каза: бе ти това можеш да го изтъчеш, да го направиш, но ще си намериш още един човек", разказва Наташа.

 

Към идеята се присъединява Йорданка, за която тъкането също е любов и съдба. Така след съгласуване и одобрение от папския протокол, двете изработват паното в пълен синхрон.

 

Според Наташа папата, където и да ходи, той прави пътеката, прави пътя за помирение, за мир на Земята и между всички религии.

 

Върховният глава на католическата църква ще приеме дара при посрещането си в град Раковски след седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5251 |13.02.2018 Тръгва кинопанорама на всички филми по произведенията на Радичков . 1| 6573 |05.02.2018 Музей на съвременното изкуство правят в подземията на сринатия музей на Георги Димитров . 0| 5551 |08.11.2016 Панорами на Тарковски и Бертолучи подгряват 30-годишнината на ”Киномания” . 1| 6444 |22.09.2016 Депардийо: Франция е населена с идиоти, които правят вино и миризливо сирене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads