Реклама / Ads
1| 11542 |11.12.2010 АРТ ДЖУНГЛА

А. Даниел: Разпаднахме един свят; не събрахме нов

.
Андрей Даниел
Галерия „Партер” на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена трудно побра многобройните гости дошли на откриването на самостоятелната изложба на AНДРЕЙ ДАНИЕЛ „НОСТАЛГИЯ ПО ЦЯЛОТО”.
 

В публиката бяха посланика на Р България в Австрия (1998 – 2001) Кирил Калев, фотографката Елена Филипчева, младата българска художничка Селина Саранова, австрийската художничка Мария Щраке, която е правнучка на Хелене Витгенщайн – сестра на Лудвиг Витгенщайн.

В експозицията са представени картини от различни периоди на Андрей Даниел. Техниката е масло и акварел. Особено интересно е, че част от картините са от частни колекции и са специално предоставени за изложбата в БКИ „Дом Витгенщайн”. Като пример биха могли да бъдат посочени картините - „Марко Поло и Еразъм”- собственост на Европейската комисия и „Третият кипарис, отдясно” - собственост на Софийската градска художествена галерия. Публиката бе почти единодушна, че в салоните на галерия „Партер” много отдавна не е имало толкова експресивна и въздействаща изложба.

На откриването директорът г-н Борислав Петранов цитира концепцията на Андрей Даниел за тази изложба, която е във формата на писмо: „Носталгия по цялото
Пост-концептуална изложба от ръчно направени картини
Извинение
Първо, искам да ви се извиня, че ви занимавам с някакви толкова лични усещания и разсъждения, но какво да се прави, такава ми е професията...ако пък ви е интересно, продължете нататък.
„ Има време за разхвърляне на камъни, има време и за събиране на камъни”... Доста разхвърляхме напоследък. Разпаднахме един остарял свят, но не успяваме да съберем, да създадем един нов – все нещо липсва, не достига. Какво ли е то? Едни говорят, че парите не стигат, други – че милост нямаме, трети усещат празнота в душите си, аз пък имам носталгия по цялото. По онова състояние, което наричаме „мир със себе си”.
Все от някъде трябва да започнем – може би малко дистанция, която да ни даде спокойствие и тишина, за да помислим малко – какво наистина искаме.
Всъщност, опитал съм се да ви дам малко дистанция, пък нататък, опитайте вие.
С уважение и съчувствие: Авторът”










--------------------------------------------------------
Андрей Даниел е роден на 28 март 1952 г. в Русе. Завършил е Художествената Академия в София, специалност “живопис”, при проф. Добри Добрев. От 1977 г. редовно участва в национални и международни художествени форуми. Реализирал е повече от 25 самостоятелни изложби в страната и по света. Член е на СБХ. Професор по живопис в Художествената Академия в София. От 1998 г. активно участва в европейските програми “Еразмус” и “Сократес”.
През 1994 и 1995 г. води магистърски клас по живопис в Сеул, Корея, към “Сеул Арт Център”. 1995 г. е поканен от Фондация “Про Арте Булгарика” за едномесечен престой и работа в Швейцария. През 1997 г. печели стипендия за пребиваване и работа в Париж. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, художествени галерии в страната, държавни и частни колекции в чужбина – Швейцария, Холандия, Италия, Финландия, Израел, Испания, Франция, Англия, САЩ, Германия, Канада, Южна Корея; Национална Художествена Галерия – Братислава, Художествена Галерия – Шчечин, колекция “Д-р Петер Лудвиг” – Аахен и др. Автор е и на четири стенописа във Варна. Реализирал е няколко сценографски проекта в различни театри в София. През 1996 г. е куратор на изложба “Български еврейски художници” под егидата на Еврейския музей във Виена, Австрия. Има реализирани участия в общи изложби, представящи българското изкуство в Рим, Лисабон, Стокхолм, Москва, Люцерн, Шафхаузен, Виена, Бад Райхенхал и др. Автор е на над 20 статии в специализирани издания за изкуство и в периодичния печат.
Носител е на наградите:
Диплом от Международен младежки конкурс по живопис – София 1979 г.
Диплом от Международен конкурс по живопис – Кошице –1983 г.
Първа награда на ОХИ “Портрет” – Пазарджик – 1988 г.
Почетен гражданин на гр. Пазарджик.
Кристална звезда на галерия “Макта” – 1997 г.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15058 |06.06.2010 В Пиринска Македония почетоха един от най‒големите ни лингвисти . 2| 16671 |25.04.2010 Ал Пачино – един актьор с “мафиотска” кръв на 70 . 0| 5048 |08.04.2010 Градът, видян през обектива на един фотограф . 0| 5598 |02.04.2010 Пет дни, единайсет представления и една премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads