Реклама / Ads
0| 6235 |21.04.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Дигитализират древните ръкописи в Синайския манастир

.
Синайския манастир Източник: БГНЕС
В манастира „Света Екатерина“, разположен в подножието на Синайската планина в Египет, eкип от гръцки библиотекари заснемат хилядите крехки страници на книгите. Сред тях са някои от най-ранните преписи на християнски евангелия, посредством сложен процес, който включва образи с червена, зелена и синя светлина, и с помощта на специална компютърна програма създава дигитални цветни снимки с висока резолюция.
 

Въпреки че Светата обител е преживяла векове на войни и размирици, манастирът се намира в район, където ислямистки бунтовници унищожиха безброй културни артефакти и документи в Сирия и Ирак. Египетските християнски църкви също са обект на нападения в почти обезлюдения Северен Синай, разказва БГНЕС.

 

Манастирът „Света Екатерина“ в планината Синай, която играе ключова роля в библейските предания на Източната православна църква, се намира в по-безопасната южна част на Синайския полуостров. Но през 2017 година „Ислямска държава“ пое отговорност за атаката срещу разположения в непосредствена близост египетски полицейски контролен пункт, при който загина полицай.

 

„Неспокойните времена изискват бързото приключване на този проект“, заявиха архиепископ Дамянос от Синай, Фаран и Райто и абат на манастира.

Целта на проекта е да се създаде първият дигитален архив на всички 4500 ръкописа в библиотеката, като се започне с около 1100 писания на сирски (бел ред. мъртъв книжовен език на част от сега арамейско-говорещите християни от Източното Средиземноморие) и арабски език, които са изключително ценни и редки. Задачата може да отнеме десетилетия, ако се използват дигитални камери и скенери, за да се заснемат древните ръкописи, съхранявани върху изтънчени поставки, създадени за да поддържат крехките страници.

 

Проектът стартира през миналата година и е по инициатива на неправителствената изследователска организация „Електронна библиотека на ранни ръкописи“, която си сътрудничи с манастира и библиотеката към Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Именно там ще бъдат публикувани онлайн ръкописите – в пълния си блясък и цвят, от есента на 2019 година.

 

„Тази библиотека е архив на историята на християнството и нейните съседи в Средиземноморието, и затова представлява огромен интерес за общностите по целия свят, който може да открие корените си тук“, заяви Майкъл Фелпс, директор на „Електронна библиотека на ранни ръкописи“.

 

Манастирът се намира в подножието на Синайската планина, където според Библията Мойсей получава скрижалите с Десетте Божи заповеди. ЮНЕСКО вписа Светата обител в списъка със световно културно наследство, като се позова на изключителната му важност за християнството, исляма и юдаизма. Според световната организация „Света Екатерина“ е основан през шести век и е най-старият манастир в света, който все още изпълнява първоначалните си функции.

 

Най-известният ръкопис в библиотеката е Codex Sinaiticus от четвърти век – гръцки текст на Библията, който съдържа най-старият и пълен Нов Завет. Неговите страници са поделени между няколко църкви.

 

Друг ръкопис – Codex Syriacus, съдържа най-ранния препис на Евангелията на сирски език. Други древни ръкописи съдържат научни, медицински и дори гръцки класически текстове.

 

„Дигитализацията само на сирско-арабските текстове ще отнеме около 3 години и ще струва 2,75 милиона долара“, посочва Фелпс. „През вековете монасите са живеели в молитви, отдадени на духовни цели, свидетели са на проявленията на Бог пред човечеството.. в този смисъл Синайският манастир е Ноев ковчег, духовен Кивот в пустошта“, заяви отец Юстин, библиотекарят на манастира.

 

Проектът по дигитализацията на ръкописите ще предостави по-пълен поглед върху древните текстове от частичното микрофилмиране от преди десетилетия, извършено от библиотеката на американския Конгрес и от Националната библиотека на Израел. Двете институции също са предоставили архивите си за целите на новия проект.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5445 |29.01.2016 „Сурва” е пример за това как древните традиции да се съхраняват . 1| 5626 |20.01.2016 Древните навигатори на изчезващите култури . 0| 9999 |22.06.2009 Театрални празници “Перперикон 2009” стартираха в града на древните траки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads