Реклама / Ads
0| 7835 |28.06.2017 АРТ ДЖУНГЛА

„Ал Джазира“: Опитват да заглушат независимата журналистика

.
„Ал Джазира“ заяви, че опитът на Саудитска Арабия да я затвори е заглушаване на независимата журналистика.
 

Медията е във фокуса на противоречието между страните в Персийския залив, довело до оглавената от Рияд блокада на Катар по обвинения, че поощрява тероризма. Причината е, че телевизията отразява широко дейността на смятаното от тях за терористична организация египетското движение „Мюсюлмански братя“ и други ислямисти в региона и е сочена за една от медийните организации, оказали подкрепа на въстанията от Арабската пролет през 2011 г. Преди седмица Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет поискаха от Катар да затвори телевизията, припомня БТВ.

 

Това е опит за заглушаване на независимата журналистика в региона и за оспорване на свободата всеки да бъде чут и да бъде информиран. Това не трябва да се допуска, се казва в отворено писмо на „Ал Джазира“ (AlJazeera.com). Ние сме горди с нашата журналистика. Решени сме да продължим да предоставяме достоверна информация и да разказваме историите на света от Кабул до Каракас и от Мосул до Сидни, продължава текстът.

 

Когато телевизията започна да излъчва през 1996 г., тя беше уникална за Арабския свят. Повечето медии в района по това време бяха държавно контролирани. „Ал Джазира“ беше нещо различно – напълно независим глас с мисия да чува и предава истории, които иначе биха били игнорирани, пишат авторите на писмото. Вярваме в нашата мисия и в правото на хората да бъдат информирани и да получават новини, които не са контролирани от властите, казват те и добавят, че правото да си информиран е един от стълбовете на едно здраво общество.

 

От екипа не пропускат да оспорят и обвиненията за иницииране на Арабската пролет: „Обвинени сме, че сме пристрастни, че сме катализирали Арабската пролет, че имаме дневен ред и че предпочитаме една група пред друга. Отхвърляме тези твърдения и нашите екрани са доказателство за нашата почтеност“.

 

Бяхме обвинявани, защото „Ал Джазира Арабик“ беше първата, която имаше израелски говорители и политици в ефира. Но всъщност искахме да се уверим, че сме показали всички гледни точки. Били сме обвинявани и в екстремизъм, когато интервюирахме членове на талибански групировки, но всъщност бяхме тези, които задаваха трудни въпроси.

Изгониха „Ал Джазира” от ИракЖурналистите в страната не могат да отразяват действията на бунтовнически групировки и трябва да пишат само с добро за правителствените сили

 

Също така докладвахме за критични и вероятно неудобни въпроси в Катар. Разказахме за нападения в Бахрейн, ОАЕ и Саудитска Арабия и показахме какво наистина се случва. Египет не само атакува „Ал Джазира“, но и шокиращо затвори и осъди нашите колеги, чието единствено престъпление беше тяхната ангажираност с голямата журналистика.

 

Страни като Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ могат да заглушат собствените си медии и собствената им свобода. Понеже „Ал Джазира“ се гледа от толкова много хора в Арабския свят, те искат ние да изчезнем“, завършва писмото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2159 |26.03.2024 Веселин Тодоров: Ако изборите не са 2 в 1, нека са на 9 и 23 юни . 0| 2162 |26.03.2024 Хамас обвини Израел за провала на досегашните мирни преговори . 0| 2473 |21.03.2024 "Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра . 1| 3493 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads