Реклама / Ads
1| 7620 |31.01.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Достойни българи получиха приз "България си ти!" в памет на Тончо Жечев

.
На официална церемония в Софийската опера и балет бе почетена паметта на българския писател, литературен критик и интелектуалец проф. д-р Тончо Жечев. Сдружение “България си ти!” връчи за втора поредна година и наградите си за изключителен принос в развитието на българската култура, наука и изкуство.
 

„Прекарах живота си в града през фантастично време, което съсипва и досъсипва българското село. Всичко е толкова невероятно, че ми се струва не съм живял, а сънувал. Когато дойдох заварих един свят, от който вече няма и помен. Живях в друг, който с някакво отмъстително злорадство затриваше предишния. Ще си отида в трети – хаос от единия и другия и от нещо мътно и трудно за разгадаване. А иначе отдавна чувствам и зная, че предназначението ми е да разгадая света, в който съм се озовал и да изпълня синовен дълг към нашите предци, като ги възкресявам.” Тези думи на проф. Тончо Жечев прозвучаха в залата във видеоматериал, подготвен в негова памет.


В програмата взеха участие солисти, балет и оркестър на Софийската опера

Специален гост на наградите беше и македонският драматург Младен Сърбински, според когото всички от присъстващите на тържеството са „хванати от радиацията на Тончо Жечев”.


Македонският драматург Младен Сърбински

Вицепрезидентът на ЕК г-жа Нели Крус изпрати поздравителен адрес за
събитието: „От ключово значение е да се вдъхновяват хората, да ги накарате да разберат, че те самите могат да променят ситуацията – и да използвам Вашите думи– че Те са България. Ето защо, напълно подкрепям целите на Вашето движение“.

Сред изпълненията се отличи магнетичното присъствие на българския оперен певец със световна слава Калуди Калудов. Той взе приз за „Принос в развитието и популяризирането на българската музика“. „Поздравявам ви с това, което цял живот съм правил”, благодари тенорът и запя „О, соле мио”. В изпълнението му се включиха и бъдещата оперна певица и бийтбокс шампионка Адриана Николова-Печенката и рапърът Бобо.


Печенката, Калуди Калудов и Бобо извисиха оперни гласове

С наградата за наука беше отличен „магьосникът на батериите” акад. Дечко Павлов. Неговото име е известно в световната наука за приноса му в развитието на науката и технологията в областта на електрохимичните източници на ток. Вземайки наградата си, той я посвети на БАН, която чества 145 г. от създаването си.


Акад. Дечко Павлов получи наградата си от скулптора проф. Евгений Кузманов ( в дясно)

Почетен знак „България си ти!” за непоклатимост в налагането на общочовешките ценности, наука и култура, получи най-старото ни висше училище – Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Наградата прие ректорът проф. Иван Илчев.


Проф. Стефан Хаджитодоров поздравява проф. Иван Илчев за наградата

„Ние
вярваме, че това, което се случва в България, се случва благодарение на нашия труд, несъгласия, мрънкане понякога, но то се случва благодарение на нас. Само преди 3 дни у нас беше съветничката на Европейската комисия по въпросите на науката. В своя лекция тя заяви, че инвестициите в науката са най-ефективните инвестиции за развитие на обществото. За съжаление тя показа таблица, в която по тези инвестиции България стои на последно място в Европа. Нещото, което не показа обаче е друга таблица, в която инвестициите се разделят на броя на публикациите, цитирани в най-авторитетните международни научни издания. В тази таблица по ефективност на изразходваните средства България е на първо място в Европа”, заяви проф. Илчев.

Почетната награда на „България си ти!” за „Принос в развитието на българското здравеопазване“ получи светилото в кардиохирургията проф. Александър Чирков, чието верую е: „По-малко да са болните и страдащите, да се връщат към живота обречените”. Поради неотложни ангажименти извън страната, той не присъства на церемонията лично, но беше записал видео обръщение към публиката. Самият той се е нагърбил с изграждането на най-модерната българска болница във Варна, като обещава тя да е сред най-добрите в Европа. За целта проф. Чирков обикаля Европа и Америка да събере екип от специалисти, част от които най-добрите му ученици, които си е поставил за цел да върне в родината си.

Националния ни отбор по математика, който прославя родината ни по целия свят, също стана носител на почетния приз „България си ти!”, а за това от математическо обяснение няма нужда. По време на церемонията беше прочетено слово на премиера Пламен Орешарски, в което се казва, че всички „обикновени” хора с техните необикновени дела го карат да се чувства горд всеки ден, че е българин.


Националният ни отбор по математика

С награда си тръгна и човекът без загуби, мъжът с поразяващите юмруци – Кубрат Пулев. Кобрата е по-малко известен със социалният си ангажимент към изоставени деца, който постоянно поема. Той дава тласък на млади спортисти, както и участва в редица благотворителни кампании на „България си ти!”. Кубрат Пулев взе приза си с думите: „Вярвам, че българите ще бъдем пак една от най-развитите европейски страни.”


Армен Назарян връчва отличието на Кубрат Пулев

За цялостен принос в журналистиката беше отличен известният политически анализатор „да, ама не” Петко Бочаров. „Такива като него не останаха почти в тази държава”, заяви продуцентът и режисьор Магърдич Халваджиян, който връчи наградата на Петко Бочаров. „Това е човек, от който съм взимал пример винаги – как можеш да изживееш живота си достойно и да не се поддадеш.”


Петко Бочаров

Рядко са ме награждавали. С тези думи Бочаров прие почетната статуетка и разказа, че веднъж след 9-и септември го наградили като отличник с гювеч от йена глас, който още много цени. Сред множеството аплодисменти Петко Бочаров заключи: „Ще се оправим!”

Затова, че спасяват България от ада на глада, и Българската хранителната банка бе отличена с почетния знак на сдружение „България си ти”. Само през 2013 г. фондацията е събрала 260 хил. кг. храна, с което са помогнали на над 15 хил. души да преборят глада. Наградата прие директорът на БХБ Цанка Миланова, а бе връчена от човекът, който се грижи за десетки гладуващи – отец Иван от Нови хан.


Отец Иван и директорът на БХБ Цанка Миланова

За цялостен принос, популяризиране на българската култура, развитието на гражданското общество, и даване на гласност на достойните и хуманни дела, беше отличена Българската национална телевизия. За множеството си благотворителни каузи в сферата на здравеопазване, наука, култура, спорт, изкуство, икономика с почетен знак на сдружение „България си ти!” бе връчена награда и на директора на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. С почетна статуетка си тръгна и режисьорът, който върна българския зрител в киносалоните, Димитър Митовски.

За принос за изграждането на активно гражданско общество и свободни и независими медии в България бе връчена почетната статуетка на „България си ти!” на Н. пр. Матиас Хофнер, посланикът на Германия у нас. „Да бъде образован и да знае какво говори. Този човек 5 години ни подсказваше на нас българите къде грешим, какво да направим. Мисля, че той действително заслужава нашата награда”, заяви председателят на сдружение „България си ти!” инж. Димитър Куцаров, който връчи почетната статуетка на германския посланик.


Н. пр. Матиас Хофнер ( в ляво) и инж. Димитър Куцаров (отзад)

Васил Петров изпя My Way, а сред официалните гости на Годишните награди на „България си ти“ бяха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Александър Йорданов, Лидия Павлова, Людмила Филипова, проф. Евгени Кузманов, Николай Николов, Рут Джейкъб и др.

Почетните статуетки, които бяха връчени от „България си ти!”, са дело на видния скулптор проф. Евгений Кузманов, чийто творби са притежание на Национална художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия и Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7282 |28.01.2014 Брегович идва в България с „Шампанско за цигани” . 0| 7453 |22.01.2014 „България си ти“ връчва годишните си награди в памет на проф. д-р Тончо Жечев . 0| 6040 |04.12.2013 „Толкова близо, толкова далечe” отново в България . 4| 7061 |23.10.2013 Кръстопътят на България от 80-те и другата Америка се събраха в книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads