Реклама / Ads
8| 5525 |25.03.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Драматичният екшън в Сливен влиза в учебниците

.
Безпрецедентната операция по спасяване на заложници ще влезе в учебниците, по които се готвят служителите на МВР. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.
 

„Ще анализираме абсолютно всичко – отначало докрай, и това ще влезе в учебните планове за работа с колегите, които трябва да подобряват своята готовност за работа при подобни екстремни ситуации”, заяви той.

Цветанов бе категоричен в оценката си за заложническата драма: „Когато завърши една операция по възможно най-добрия начин, я отчитаме като успешна”.

За награда психологът Тодор Тодоров – основният преговарящ с похитителя, ще получи лично огнестрелно оръжие, обясни министърът в отговор на въпрос на „Всеки ден”. А сливенското семейство, приютило в дома си служители на МВР, които пък го превърнали в пункт за управления на акцията, ще бъдат стимулирани с 1000 лева. Импровизираният щаб бил в жилищния блок срещу банката. Други домове в панелката бяха отворени, за да осигурят видимост и на журналистите.

Разпитите на Стефан Петров продължават. Похитителят е изразил съжаление за стореното. Именно за да му дадат възможност „да осъзнае максимално това, което е направил” и че „няма нищо, което да е насочено към неговото ликвидиране”, каквито съмнения е имал, не атакували банковия клон и след освобождаването на последния заложник.

Не жена е в основата на решението на Петров да нападне клона на „Инвест банк”, опроверга Цветанов една от разпространяваните версии. Той обаче не пожела да каже категорично – преговарял ли е лично премиерът Бойко Борисов с похитителя.

Министърът не смята, че режимът за придобиване на лично оръжие се нуждае от спешна промяна. „Не смятам, че трябва да взимаме решения на база ситуация, те трябва да бъдат добре обосновани. Там, където се налага, ще бъдат направени законодателни промени за всичко, което би могло да гарантира и да не допусне подобни инциденти”, каза той в отговор на въпрос на „Всеки ден”. За пример даде злополучният похитител от Кортен – от характеристиката, дадена от неговия работодател в охранителната фирма „Корона Инс” и от комшиите му на село, става ясно, че 28-годишният млад мъж е бил отзивчив, добър, нищо не говорело, че може да стигне дотук.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7397 |24.03.2011 Германка преведе "Война и мир" "с търпение и време" . 19| 9806 |24.03.2011 Наздравица за бащата на българската вулгарна проза . 4| 9577 |23.03.2011 Отиде си великата Лиз Тейлър . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads