Реклама / Ads
4| 5284 |04.11.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Древната Скаптопара и новите варвари

.
Николай Ризов
”Всички те са обаче набити, имат яки крайници и едри глави с дебели вратове. А извънредно широките им и извити плещи придават на целия техен облик някаква неестественост и безформеност. Човек би казал, че това са диви животни, изправени на два крака...” (Амиан Марцелин - ”Историята”)
 

Цар Соломон се прочул с това, че мъдро и справедливо разрешавал всякакви спорове между хората. Веднъж при царя дошли две жени и донесли две малки деца – едното живо, а другото мъртво. Всяка обвинявала другата, че е отнела детето й, след като по невнимание през нощта е задушила своето. Соломон наредил на служителя си да разсече живото дете на две, за да получат майките по равно. Истинската майка с вик се хвърлила в краката на царя и молела детето да остане живо, дори и да го вземе лъжкинята. Тя пък се съгласила детето да бъда разсечено. Така за царя станало ясно коя е истинската майка.

 

Обаче - събрали се ръководството на общината и "екологични" организации - не майки, а мащехи на Скаптопара - дискутирали, що дискутирали надълго и нашироко- и постигнали смайващ "КОМПРОМИС": две трети от разкопките по трасето на АМ "Струма" край Благоевград оставали на място; останалата една трета от тях щели да бъдат преместени на около 20 метра встрани.

 

 

 

.

Щели да вземат САМО ЕДНА ТРЕТА от Скаптопара. Ама това е ЖИВ ОРГАНИЗЪМ,бе льольовци нещастни - жива плът- ще откъснете САМО една част от ДЕТЕТО СКАПТОПАРА - и ще я преместите САМО на 20 метра встрани! Само и само да угодим на набитите,с яки крайници и едри глави с дебели вратове "бизнесмени"!

 

Ама какво да очакваме от АЛЧНИТЕ И БЕЗПРОСВЕТНИ ДЕБЕЛОГЛАВЦИ-
недокоснати от архитектурата,културата и изкуството на старите и нови цивилизации! Поне да се усетят,че могат ДА КЯРАТ ОТ "АРХЕОЛОГИЯТА"- ама отде тоя акъл!

 

Да изтръгнем БЕЗЦЕННОТО АРХЕОЛОГИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО- ДРЕВНОТО РИМСКО СЕЛИЩЕ СКАПТОПАРА- от алчните ръце на новите смрадливи ДИВАЦИ И ВАРВАРИ-
тукашната БЛАГОЕВГРАДСКА МАФИЯ, за които "АРХЕОЛОГИЯТА", както се изразява един известен политик със съмнителна експертиза, няма никакво значение- важното е да върви далаверата!

 

И то НЕ СТАВА ДУМА ДОРИ ЗА МАГИСТРАЛА"СТРУМА"- а да се спаси някаква си спортна площадка/игрище на някаква местна мутра "бизнесмен"и "наш човек"-
и ще се мести част от древното римско селище Скаптопара! "Скъп на триците - евтин на брашното"!

 

А що се отнася до ИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕФЕКТ ОТ АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ като туристическа атракция/културен туризъм - той е безспорен и ползите за местните икономики са широко известни.  Само да споменем,че икономиките на Италия и Гърция са базирана на туризъм. (Италия например е посетена 2017 от над 48 милиона туристи, Гърция- от над 18 млн. туристи от цял свят.

 

НОВИТЕ ВАРВАРИ- диви животни - изправени на два крака! Изпепеляващи и разрушаващи всичко по пътя си!

 

Да ги спрем на всяка цена- НОВИТЕ ВАРВАРИ С БАГЕРИТЕ- и толкова умни като тях!

Кой ти дава право да разрушаваш нещо,което не си строил! Малоумнико,достигало ли е до девствените ти уши словосъчетанието Imperium Romanu m - Римска империя! "Държавата се строи върху основи, които се наричат "култура". (Леонид Якубович)

 

Да бъдем грижовна и любяща майка на Скаптопара!

 

И да запазим и предадем непокътнато АРХЕОЛОГИЧЕСКОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО на бъдните поколения!

 

То е тяхно!

 

Николай Ризов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5123 |20.07.2018 Готвят нови протести в защита на Скаптопара . 0| 4908 |30.09.2016 Книга за новите зомби . 3| 8076 |24.05.2012 Аскеери 2012 вече са в ръцете на новите си лауреати . 12| 7967 |11.08.2010 И Станкушев сред новите членове на УС на БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads