Реклама / Ads
1| 6707 |03.09.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Дублираха наградата на името на Елин Пелин

.
Дублиране на литературната наградата на името на Елин Пелин създаде напрежение сред наследниците на писателя и носителите ѝ. Двете отличия са с еднакви имена, но се дават от две различни общини - Елин Пелин и Горна Малина.
 
Наградите станаха повод за недоволство в годината, когато честваме 140-годишнината на Певеца на българското село. Спорът породи и въпроса за това коя от двете награди е автентична.

В началото съобщенията с две различни имена на носителя на Националната литературна награда на името на Елин Пелин създадоха усещането, че има някаква грешка. След това обаче се оказа, че има две награди и двама лауреати - Стефан Цанев - отличен от община Елин Пелин, и Владимир Зарев, получил признанието от община Горна Малина.

Това нещо носи много голямо огорчение и в мен, и в моето семейство, защото първоизточникът на тази награда е от град Елин Пелин, казва пред БНТ Елин Иванов, внук на писателя.

Наградата е учредена е през 1971 г. в община Елин Пелин, а по това време Горна Малина е част от нея. Административното деление е причина да стане самостоятелна община, а в нея остава и родното село на автора на „Гераците“ - Байлово. И след това отличието продължава да се връчва за цялостно творчество, на всеки 10 години. За първи път тази година обаче община Горна Малина също учредява награда на името на Елин Пелин.

И двамата кметове бяха категорични, че са спазили правилата за присъждане на наградите. Община Елин Пелин имаше документ за учредяването на своята, издаден още през 1974 г. Община Горна Малина пък представят правила и документ за учредяване на наградата, подписан и от Съюза на българските писатели. Разполагат  също така с писмо, в което Министерството на културата поема ангажимент да популяризира отличието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9354 |08.07.2017 Ламбо: Скрих от Мария, че давам името си на Влади, проявих малодушие . 0| 5734 |24.05.2017 Ина Вълчанова получи наградата на ЕС за литература . 3| 4786 |21.02.2017 Стоянка Мутафова с Наградата на София за принос към актьорската професия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads