Реклама / Ads
8| 5958 |14.04.2015 АРТ ДЖУНГЛА

"Епопея на тракийските царе" в 4 зали в Лувъра от днес

.
Лувъра, Париж
Тази вечер във френската столица се открива изложбата с български археологически открития - "Епопея на тракийските царе". На откриването й в Лувъра се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов, патрон на събитието, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и министрите на културата на България и Франция Вежди Рашидов и Фльор Пелрен. Сред почетните гости е и известната френска певица с български произход Силви Вартан.
 
В изложбата със свои експонати участват 17 български музея. Тя изпълва четири зали в крилото "Ришельо" на музея и ще може да бъде посещавана до 20 юли.

Утре, 15 април, ще се състои второ, специално откриване на изложбата, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за участие в изложбата и спонсорите, които са дали своята подкрепа за консервация и реставрация на движимите културни ценности, съпътстващата рекламна кампания на културното наследство на страната ни и за предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София.

Подготовката на експозицията започна през 2012 г. Министър Вежди Рашидов сключи петгодишно споразумение с музея „Лувър" за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата са направени от трима френски и двама български учени. В нея са включени 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които и от Британския музей и Музея Прадо.

Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство - бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София.

Тракийското изкуство ще бъде показано този път като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след направени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Дейностите по цялостната организация на българското участие са осъществени под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5002 |13.04.2015 Възкресение на третия ден . 16| 9976 |12.04.2015 Лили Иванова: Наградите ми са в сандък, нищо не значат за мен . 35| 9302 |11.04.2015 Проф. Димитров: Критикуват ме, а не знаят, че римляните са измислили бетона . 0| 5428 |10.04.2015 В Троянския манастир ръкопис на 3 века

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads