Реклама / Ads
6| 9596 |30.05.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Европа почете Кирил и Методий в Елванген

.
българската плоча
Амбициозната идея - създаване на Югоизточноевропейски български културен институт в Елванен - набира скорост.
 

И тази година, за 41-и пореден път се проведоха честванията на деня на св. Методий в гр. Елванген, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. В базиликата "Св. Витус" беше отслужен благодарствен молебен от български свещеници, а песнопенията бяха изпълнени от хористи на църковните общини в Мюнхен и Щутгарт. Заради националното и европейско значение на делото на братята Кирил и Методий и ролята им за разпространението на християнството, в Елванген пристигнаха десетки българи от цяла Германия. Frognews.bg напомня, че се смята, че от 870 до 873 година Св. Методий е бил заточен в бенедиктинският манастир в Елванген, след като е арестуван от епископа на Пасау. Бил освободен през 873 година, благодарение на намесата на папа Йоан VIII.

По традиция всяка година през месец май градът отбелязва официално празника на българската и славянска писменост и култура по покана на кмета на града. В центъра на германския град винаги звучи химна, посветен на светите братя, който българите въодушевено пеят пред елвангенци и гости на града.

Тази година тържествата включиха и богата културна програма. Проведе се научна конференция на тема “Европейската култура и делото на св.св. Кирил и Методий” с участие на български и немски учени, изследователи и общественици. Беше открита тематична изложба, предоставена от Кирило-Методиевския център в България, имаше поклонение пред паметната плоча на св. Методий, литургия в българския параклис и дискусия за откриването на българо-германската проектна инициатива за създаването на Югоизточноевропейски български културен институт в Елванен.

Като специален гост на събитието нарочно от Брюксел пристигна Мария Неделчева, български евродепутат от групата на ГЕРБ в ЕНП в Европейския парламент. Тя обяви своята подкрепа за съвместната инициатива, а участниците в конференцията си обещаха през следващата година идеята за Югоизточноевропейски български културен институт, чиято библиотека вече усилено се попълва, да бъде вече факт. Изискват се само още малко усилия и от страна на българската държава, за да даде рамо на осъществяването на истински български духовен център в едно пространство, където България и нейния европейски принос се тачат от векове.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6810 |20.02.2011 Хени Берлер с почетен знак посмъртно . 1| 9501 |15.12.2010 "Източна Европа през ХХ век" - свят на митове и реалности . 4| 7954 |14.12.2010 Министър Рашидов не почете археолозите . 1| 7398 |17.09.2010 6-ма станаха "Почетен граждани на София"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads