Реклама / Ads
1| 4672 |16.12.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Facebook обяви война на фалшивите новини

.
Facebook ще въведе инструменти, с които да се предотврати разпространението на фалшиви новини в най-голямата социална мрежа в света, съобщи Ройтерс.
 

Компанията обяви, че ще направи по-лесно за потребителите да сигнализират, когато видят в секцията "Новини" (News Feed) в профила си статия, съдържаща невярна информация.

 

Освен това Facebook ще работи с външни партньориq като сайтовете за проверяване на факти "Сноупс", "Политифакт" и "ФактЧек", телевизия Ей Би Си нюз и Асошиейтед прес за проверяване на достоверността на споделяните в платформата му новинарски материали. Когато някоя от тези организации определи дадена статия за измама, тя няма да бъде сваляна от социалната мрежа, но ще излиза по-надолу в секцията "Новини" и потребителите ще я виждат с обозначение "оспорена" (disputed), допълва БТА.

 

Всеки ще може да кликне на линка, за да разбере какво не й е наред и ще получи второ предупреждение, че съдържанието е невярно, ако все пак реши да сподели статията с приятелите си, посочи Асошиейтед прес.

 

Facebook понесе напоследък много критики, че не прави достатъчно да предотврати разпространението на фалшиви новини, особено по време на предизборната кампания в САЩ.

 

През последните три месеца преди президентските избори на 8 ноември споделянето и коментирането на лъжливо съдържание в социалната мрежа надхвърли потребителската активност по отношение на споделяните от традиционни медии новини, посочва анализ на сайта "Бъзфийд", цитиран от ДПА.

 

Една от най-споделяните фалшиви новини бе, че папа Франциск е подкрепил кандидата на републиканците Доналд Тръмп.

 

Друга статия с невярно съдържание разказваше за престъпна мрежа за трафик на деца с цел сексуална експлоатация, ръководена от мазето на пицария във Вашингтон с подкрепата на кандидатката за президент на демократите Хилари Клинтън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5664 |04.06.2015 ЧЕЗ обяви победителите във фотоконкурса „Не позволявайте дърветата да станат дървесина“ . 1| 5103 |10.04.2015 Учени доказаха, че „Двойна лъжа” е на Шекспир . 2| 6943 |04.02.2015 Войната с "музикалния октопод"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads