Реклама / Ads
1| 6057 |13.10.2009 АРТ ДЖУНГЛА

ФИЛМИНИ 3.0 започва

.
"Чаят на забравата"
Третото издание на Международния фестивал за късометражно кино ФИЛМИНИ започва тази вечер от 19:30 часа във филмотечно кино „Одеон”.ФИЛМИНИ 3.0 стартира с Международна състезателна програма, съчетаваща анимационни и игрални заглавия.
 
Сред не-игралните филми в основния конкурс на ФИЛМИНИ са нежната 3D анимация „Урс” (реж. Мориц Майерхофер), която разказва историята на Урс и майка му, напускащи последни изоставеното си село в търсене на по-добро място за живот.

Специално внимание на ФИЛМИНИ тази година са селекциите от анимационни филми. Ще бъдат представени късометражни заглавия от австрийския фестивал “Tricky Women”, посветен на творчеството на жени-аниматори. Програмата от девет филма е избрана специално за ФИЛМИНИ и включва заглавия, създадени в периода 2007 – 2009 година, които представят широк спектър от техники: от куклена до рисувана и 3D анимация. Филмите са както забавни и провокативни и представят проблеми на всекидневното общуване, поставят въпроси за околната среда и разглеждат нестандартни хобита. Част от програмата е филмът на Вера Нюбауер „Колелото на живота”. Създаден по старозаветни текстове, смесица от анимация и игрално кино, той представя греха и съдбата, контролирани от природата и човека. Образи на създаване и деструкция, на любов и омраза се преплитат в „праисторична модерност”.

ФИЛМИНИ представя и селекция от филми на френското студио LES FILMS DE L’ARLEQUIN, което предоставя наградата на фестивала за най-добра българска анимация. Режисьорът на филма ще има възможността да направи едноседмичен стаж в студиото на L’ARLEQUIN в Париж. Филм от тази селекция е «Чаят на забравата» (реж. Сандра Демазие).

Сред състезателните програми на ФИЛМИНИ са конкурс за най-добър балкански филм, както и конкурс за най-добра анимация на фестивала. Всички заглавия ще се състезават за Голямата награда на ФИЛМИНИ, а българските автори ще могат да спечелят наградата на Kodak Cinelabs Bulgaria, с която да създадат нов късометражен филм до следващото издание на фестивала.

Късометражните филми ще бъдат оценявани и награждавани и от международно жури. Тази година то е в състав:

Режисьорът от турски произход Мустафа Емин Буюкчошкун, спечелил наградата за "Най-добър балкански филм" на ФИЛМИНИ 2008 с филма си "Мушкато"; Матьо Дарас – кино критик и селекционер от Седмицата на критиката в Кан; по настоящем артистичен директор на Международния Алба филм фест (Alba International Film Festival) в Италия и арт директор на Братиславския международен филмов фестивал в Словакия (Bratislava International Film Festival in Slovakia) и българският режисьор Любомир Младенов, който наскоро завърши първия си пълнометражен игрален филм „Ловен парк” (премиерата предстои).

От 13 до 18 октомври успоредно с кино „Одеон” можете да проследите фестивалните прожекции на ФИЛМИНИ още в Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов” и бар "Амстердам".

Билетите за фестивалните прожекции са 5 лева, а достъпът в бар Амстердам е 3 лeва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6980 |13.10.2009 Ветроход на 200 години откриха край Калиакра . 3| 6056 |13.10.2009 "Мълчанието е злото" скача на пазара с втори тираж . 0| 6199 |11.10.2009 Започва София Филм Фест за учащи . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads