Реклама / Ads
0| 5236 |30.06.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Германия връща откраднат от нацистите шедьовър в Италия

.
Снимка на „Ваза с цветя” на Ян ван Хейсум
Германия заяви, че ще върне картина, открадната от нацистките войски от Cв италианския град Флоренция през 1943 година, съобщи Би Би Си. „Ваза с цветя”, която се оценява на милиони евро, е собственост на немско семейство.
 

През януари управителят на „Уфици” Ейке Шмид каза, че Германия има "морален дълг" да помогне шедьовърът да бъде върнат в музея, информира Дарик.

 

Холандският майстор Ян ван Хейсум рисува натюрморта, който за пръв път е показан във Флоренция през 1824 година. Картината се появи отново през 1991 г. след обединението на Германия, но усилията за връщане се неуспешни.  Според галерията, великият херцог Леополд II от Тоскана първоначално е купил творбата в началото на 19-ти век. Тя е била изложена повече от век заедно с произведения на други холандски майстори, но е евакуирана в близко село, когато Италия се включва във войната през 1940 година. Черно-бялата снимка на „Ваза с цветя” виси в галерията с надписи на думата "открадната" на английски, немски и италиански, докато бъде върнат оригинала.

 

Неидентифицираното германско семейство е поискало 2 милиона евро за картината, гласи неофициална информация, но германските власти са посочили, че съществува давностен срок от 30 години за подобни престъпления, което е попречило на властите да се намесят.

 

След призива на Шмид за завръщането на картината, германското правителство отново се свърза с потомците на нацисткия войник, който я е взел. Властите заявиха, че картината не е била разграбена като част от политиката на нацистите, а просто е била открадната от войника. Това, твърдят адвокатите, означава, че който я е взел, не може да бъде разглеждан като неин собственик и няма право да я завещава на никого. Междувременно адвокатите на семейството заявяват, че войникът е купил „Ваза с цветя” от пазар, за да има нещо хубаво, което да подари на съпругата си.

 

Не бяха предоставени подробности за постигнатото споразумение между германското правителство и семейството.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5824 |28.05.2019 Връщат книжния пазар и Славейкови на ”Граф Игнатиев” . 1| 5186 |07.03.2019 Проф. Любенова за Фрог: Иван Евстратиев Гешов превръща БАН в модерна институция . 1| 6268 |01.02.2019 ”Покаяние Господне” на Румен Леонидов - превръщане на поезията в дух . 0| 5222 |04.01.2019 Внукът на Ц. Лавренов: Има опасност да унищожат откраднатите картини на Майстора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads