Реклама / Ads
0| 5706 |17.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

„Голо тяло“ в Софийската градската галерия

.
Истинска празнична манифестация на български елитни скулптори и рисувачи започва в столицата. Формалният повод е 110 - годишнина от рождението на страхотната Васка Емануилова, чиито разпознаваем почерк е свързан с приказните й постижения в извайването на голото тяло.
 

Повече от интересна е обаче идеята на Аделина Филева, Пламен В. Петров и Станислава Николова, които по необичаен начин са решили да отбележат тази годишнина – освен, че ни припомнят за най-силния период на Емануилова, който е между 30-те и 80-те години на миналия век, с изложените нейни скулптури и рисунки, те са включили в голямата елитна експозицията  - внимание! – и други дивни родни дарования, част от които продължават до днес да се изкушават  от голия жанр.

Накратко - изложени са над 80 броя разкошни работи – и скулптури, и рисунки, и акварели, че и пастели. Ценителите на вечно модерната класика няма начин да онемеят пред внушенията и излъчването на показаните творби. Защото те са извадените от депото на галерията специално за случая и не могат да бъдат видени нито всеки ден, нито събрани на едно място, нито в такава титанична компания от дарования, каквато е тази.

 

Ако все пак решите да се отбиете до СГХГ, за да видите великолепните визии на нашите национални величия, знайте, че непременно ще се върнете отново към този художествен парад на голотата. Тъй като тук са невероятните пластики на Любомир Далчев, Мара Георгиева, Николай Шмиргела, Галин Малакчиев, Павел Койчев, Томас Кочев, Спартак Дерменджиев, Пенчо Добрев, Емил Попов, Кирил Матеев… Тук ще получите възможност да се огледате в голите рисунки на Марко Бехар, Георги Павлов – Павлето, Любен Диманов, Греди Асса, Свилен Блажев и други някогашни чираци в задругата на майсторите, но днес вече чудни чудотворци на четката.  

Женското тяло винаги е било най-изкусителната материя от всички живи материи, и туй не може да го отрече дори и най-изящният дух, образ безподобен,  застинал пред гледката, разкриваща по-съвършената форма на човечеството. По-съвършена  и като естетика, и като етика.

 

Дано да сколасате да посетите просторите на това извънредно изложение, защото вратите му щракват завинаги точно на 12 юли, тази господна година, този дяволски век.

 

Румен Леонидов (fakel.bg)

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6844 |25.03.2014 „Мадам Бътерфлай” отново в Софийската опера . 0| 11437 |02.09.2013 Софийската опера с постановка на древна сцена в Гърция . 0| 5610 |09.09.2009 100-годишен юбилей отбелязва Софийската синагога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads