Реклама / Ads
1| 10797 |12.02.2009 АРТ ДЖУНГЛА

“Гордост и предразсъдъци и зомбита” или Джейн Остин по американски

.
Елизабет Бенит и мистър Дарси - една от най-известните литературни двойки се подвизава сред зомбита в новата книга на американски автор, който е решил да смели викторианската фабула по достъпен за масовата публика фентъзи начин. Да очакваме и филм?
 

“Гордост и предразсъдъци и зомбита” е една от новите книги, които излизат на американския пазар. Приликата с най-известния роман на английската писателка Джейн Остин въобще не е случайна, защото става дума направо за “римейк” на “Гордост и предразсъдъци”, книгата, с която са израснали поколения. Новата даже е обявена за плод на съавторство между Джейн Остин и Сет Греъм-Смит, който е автор на „Гордост и предразсъдъци и зомбита“.pride_zombies.jpg

Новата книга следва фабулата на неподражаемия оригинал, но към него са прибавени нови епизоди, в които се появяват ред възкръснали от смъртта създания. Мистериозна епидемия е нападнала тихото провинциално градче Меритън, недалеч от Лондон - това е само началото на книгата. Да завръща мъртвите към живота е главната "хуманна" творческа идея на американеца. Главната героиня Елизабет Бенит е единстваната, която може да спре нашествието на зловещите зомбита, но точно тогава в живота й се появява гордият, красив и арогантен мистър Дарси. Следват немалко комични и трогателни сцени от развитието на отношенията между влюбените, но все пак значително повече се оказват бруталните кървави сцени на бойното поле, което Елизабет трябва да "очисти" от немъртвите.

На всичкото отгоре в новата книга има и 20 илюстрации, направени в стила на художника на оригиналното издание на романа – С. Е. Брук. Според продуцентите на книгата тази „ненормално смешна редакция ще представи класическата книга на Джейн Остин на нови легиони от потенциални нейни фенове“. Каква увереност!

Впрочем авторът Сет Греъм-Смит е известен като създател и на още две книги. Много показателни заглавия: “Как да преживеем филм на ужасите” и “Голяма книга на порното”.

kira_n1.jpgА имайки предвид интереса на американците към филмирането на касовите творби, нищо чудно чисто американският "хит" “Гордост и предразсъдъци и зомбита” скоро да бъде превърнат в сценарий за някоя холивудска продукция. Оригиналът на Джейн Остин беше смлян преди време по американски във филм за час и половина, като в ролята на мис Бенит видяхме звезда като Кийра Найтли; следователно нищо не пречи в следващото филмово издание само да се прибавят купчина компютърни зомбита, които мрат, потънали в кърви.

Frognews.bg напомня, че една част от масовата американска публика има склонност към по-кратките и лесносмилаеми литературни и филмови форми. Това е причината американският превод на "Ана Каренина", например, да възлиза на една кратка книжица, вървяща единствено по основната сюжетна линия. Пиесата "Три сестри" на А. П. Чехов пък останала неразбрана от американските зрители, които искрено се чудели, защо е необходимо Чеховите героини да разсъждават толкова дълго и мъчително за едно нищо и никакво пътуване. Затова не е чудно, че и към викторианската “Гордост и предразсъдъци" трябва да се прибавят няколко зомбита, за да стане атрактивна за масовия читател отвъд океана. А на когото не му харесва, да си чете оригиналът и да тръпне в очакване, дали скоро на острова на Робинзон Крузо няма да кацне летяща чиния. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6588 |05.02.2009 Джон Ъпдайк, незабравимият . 5| 11351 |04.02.2009 Слънцето и Луната на Тома Трифоновски . 80| 8578 |02.02.2009 „Кеворк проговаря" - анатомия на случилото се . 9| 38607 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads