Реклама / Ads
1| 6704 |19.03.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Господарят и джамията в Нова Зеландия

.
Поетът Николай Милчев Източник: БГНЕС
Трагедията в джамията в Нова Зеландия е разтърсваща и ужасяваща. Ужасяваща е тази трагедия, защото дори и на края на земята се стреляме и убиваме. Дори в зелената, мека и приказна страна на последните ни надежди смъртта се разхожда с кола и автомат.
 

Какво ни остана? Остана ни да паднем от земята или да се избием и на полюса. И ледени църкви и джамии да си направим на полюса, слепотата и оскотяването ни ще ни накарат да ги запалим и разтопим.

 

Министър-председателката на Нова Зеландия е трогателна в усилията си да успокои страната и света. Обикаля неспирно, явява се забрадена и иска да представи този патологичен акт като изключение – като нещо, което не е било възможно да се предвиди. Тя сигурно си вярва.

 

Но тя театралничи и позира, когато пред Парламента на страната отказва да назове името на убиеца уж за да бъде забравено името. И театралничи, когато казва: „Това не сме ние. Това не е Нова Зеландия.“
Не, госпожо – това може и да не е Нова Зеландия, но това е светът – нашият свят, светът, който направихме такъв.

 

А какъв е светът ни?

 

Светът е на Господаря.

 

Господарят може всичко – от това, да произвежда оръжие и да продава смърт, до това, да е по-богат от мечтите си. А Господарят мечтае да купи света.

 

Господарят обича лъжата и фалша. Той обожава образа си от медиите, но живее от образа си в мрака.

 

Господарят обича окопите, оградите, разделенията, религиите, омразата. Обича огънят да гори и вятърът да разнася пепел.

 

И най-важното – Господарят не обича Храма, Христос или Мохамед, а обича златото и властта, които има от Храма, Христос и Мохамед.

 

Но за това никога не се говори. Не говори за това министър-председателката на Нова Зеландия, не говорим и ние. Защото ако говорим, трябва да кажем:

 

Докато има пушки и патрони, ще има смърт.

 

Докато има неравенство и рани, ще има взривове.

 

Докато има безпросветност и фанатизъм, ще има тъмнина.

 

Докато има политически маски и театър, ще има зрители, които мигат и дремят по столовете си.

 

И касапницата в Нова Зеландия ще се представя като акт на луди хора, на вълци единаци, на болни мозъци. И ние ще се взираме в надписите по автоматите, а не в самите автомати.

 

И ние ще си затваряме очите и ще гледаме в интернет как колата на смъртта идва за нас.

 

А Господарят ще е някъде на друго място.

 

Николай Милчев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5032 |17.03.2019 Снежанка Пенова е победителката в конкурса „Девойка Кюстендилска пролет” 2019 . 1| 5187 |07.03.2019 Проф. Любенова за Фрог: Иван Евстратиев Гешов превръща БАН в модерна институция . 0| 4532 |06.03.2019 Яна Маринова, Орлин Павлов и Криско част от спектакъла „Девойка Кюстендилска пролет“ . 5| 7250 |31.12.2018 Традиции: Нова Година не винаги е идвала на 1 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads