Реклама / Ads
11| 6646 |28.07.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил

.
В писмо до президента Росен Плевнелиев група граждани предлагат Благоевград да бъде преименуван на Цар Самуил.
 

Това ще бъде знчимо събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности, се посочва в писмото, подписано от Кирил Милчев, председател на инициативния комитет, подкрепен от „Сдружение Азбукари":

На 6 октомври 2014 г. целият български народ очаква едно достойно отбелязване на 1000 годишнината от трагичната гибел на великия български цар Самуил. В сложната политическа обстановка тази годишнина бе оставена на заден план в ежедневието на отговорните обществени лица, които не си дават сметка, че протоколните мероприятия не са достатъчни за да почетем една такава значима историческа личност за България.

Ето защо ние, група граждани, инициирахме тази подписка в социалните мрежи с надеждата, че паметта на българският цар Самуил изисква особен, знаков жест за цялата нация и за българските малцинства в чужбина.

Предлагаме Благоевград да бъде преименуван на „Цар Самуил", давайки си сметка, че това ще бъде знчимо събитие, както за българската държава, така и за един истински преход към автентичните български ценности.

Общо е становището на всички, че сега е момента цар Самуил да развее българското знаме над Пиринска Македония. Как точно ще е името (Цар Самуил или Самуиловград) не е най-важното. Основното е, че всички заставаме зад името на българският цар Самуил, което ще бъде почетено 1000 години след трагичната му кончина по един подобаващ начин...За да знаят поколенията, че българите са били, са и ще са...

Ние не искаме самоцелно да се преименува Благоевград, нито пък сме решили да водим война срещу Дядото. Него историята нека го съди, така както отсъди, че цар Самуил е велик български цар и заслужава, по повод 1000 годишнината от трагичната му гибел, да бъде почетен с достойнство.

Дебатът за промяна името на Благоевград тече отдавна, но се търсеше най-доброто като име и повод за преименуването му, предвид собствените думи на Димитър Благоев: "Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин...", които той произнася на 10 декември 1917 г. в парламента.

Ето защо се обръщаме към Вас, във връзка с чл. 98 от Конституцията на Република България: "Президентът наименува обекти с национално значение и населени места", да уважите искането на този инициативен комитет и да подготвите указ, с който на 6 октомври 2014 г. Благоевград да бъде преименуван, по повод 1000 години от трагичната кончина на българският цар Самуил.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6349 |15.07.2014 ЧЕЗ превърна центъра на Благоевград в пъстра галерия . 0| 6191 |22.10.2013 Музикални таланти се надпяваха в Цветната олимпиада в Благоевград . 18| 11257 |28.08.2013 Предлагат хан Кубрат за светец . 8| 6703 |10.06.2013 Милен Врабевски и Валери Петров са лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2013 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads