Реклама / Ads
0| 7425 |11.06.2014 АРТ ДЖУНГЛА

„Грънчарят”- новата книга на Валерия Андреева

.
Книгата „Грънчарят” на Валерия Андреева е увлекателно сказание за един днешен грънчар, който умело извайва не само съдове от глина, а моделира и собствения си живот, откривайки добрите истини за себе си.
 

Изненадващ пожар, мотив от песен, конкретен разговор, странен сън – комбинацията от всичко това провокира впускането му в тримесечно пътуване по неназовани близки и далечни земи. С пречистваща и възрадваща сила е пътуването, при което той се вглежда в различни места и хора, рисува своите първи картини, среща любовта в най-силния и всепоглъщащ вариант за него.




„Грънчарят” на Валерия Андреева е от три части. Всяка от тях е изградена от взаимно допълващи се фрагменти.
В първата част повествованието се води от автора и разказва за грънчаря – за ръцете му, които обичат глината, за диалога с глината, за пиететът към слънцето, за тримесечното пътуване на грънчаря, за част от хората, които среща.

Във втората част е използван аз-изказ - грънчарят говори от свое име. Ето част от неговите думи:  „Казват ми – „грънчарят”. Почти забравих името си. Свикнах да бъда „грънчарят”. Харесва ми. То е и своеобразно признание за това, с което се занимавам. Но e и още нещо, което ми придава по-различна идентичност от собственото име.

Започнах да записвам отделни мисли по време на тримесечното си пътуване в пределите на моята страна и извън нея….
Хрумването да записвам ми допадна. Откроих такива мисли, които могат да водят напред, да бъдат светлина в мрачен ден, да връщат усмивката на лицето, да осмислят случващото се. Повечето са проверено мои,  а тези с дъх на народна мъдрост са наследство от майка ми и баща ми, от бабите и дядовците, но  преминали през призмата на моето светоусещане.

Включих и някои ярки впечатления, бегли спомени, които придойдоха по време на пътуването. Спомени, които преди се спотайваха като кротки, замислени риби в сенчести подмоли. Ала те се раздвижиха, изплуваха в съзнанието ми, докато изминавах километрите в това подарено време на отдих, но и време за размисъл, време за среща със себе си, време за открояване на ценни истини…”

Третата част съдържа девет писма от и до грънчаря, които допълват пъзела от същността на грънчаря.

С интригуваща фабула, уплътнени и психологически вглъбени образи, подчинени на неочаквани композиционни решения е повестта „Грънчарят” от Валерия Андреева… подтиквайки към размисъл за смисъла и преходността на човешкото битие. Читателят следи с интерес съдбата на героите, наслаждавайки се от първата страница до края на творбата на емоционално обагрен и четивен стил, е мнението за книгата на проф. д-р Лъчезар Георгиев

„Грънчарят” на Валерия Андреева напомня симфонична проза, която притчово и едновременно с това житейски реално изразява неистовия стремеж на човек да осъзнае скрития смисъл на собственото си битие, оценява и Димитър Бечев.


 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7120 |02.06.2014 Базар на книгата - на 3 етажа в НДК . 0| 11665 |17.04.2014 „РУПите“ – новата книга на Калин Каменов . 0| 8291 |02.04.2014 Днес е ден на детската книга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads