Реклама / Ads
1| 6293 |09.09.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Хидрия на 2400 години откриха в древна Месембрия

.
Много ценен артефакт са отрили археолози днес при разкопки в некропола на древна Месамбрия.
 

Предметът, който на възраст от 24 века, е много добре запазена бронзова хидрия с три дръжки с изящна украса, намерена в гробница.

Хидрията е античен съд за съхраняване на течности - вино, вода, или смес от вино и вода. В случая обаче тя е използвана като урна, тъй като вътре са намерени положени останките от покойник, който преди това е бил кремиран.

Ахреолозите са категорични, че този артефакт сам по себе си e паметник на античните художествени занаяти и е изключително ценна, именно защото е много добре запазен, и почти не се нуждае от реставрационна намеса.

Съдът от този вид е и първият, който се открива в града при разкопки и чрез него учените може да извлекат информаци за погребалния ритуал на древните жители на Месамбрия.

„Трябва да подчертая, че тези хидрии са рядкост в античния свят, те са дело на много изкустни майстори. Обикновено са с апликации и са притежание на най-големите световни музеи. Радваме се, че една такава хидрия ще постъпи и в музея в Несебър", коментира доц. Анелия Божкова, съръководител на екипа, извършващ проучванията.

След като хидрията е била извадена от гробницата, до нея е открита и много добре запазена апликация, която е стояла върху съда, но с времето се е отлепила.

Апликацията е с висок релеф и на нея са изобразени мъжка и женска фигура - и двете с крила. Археолозите предполагат, че фигурите са персонажи от гръцката митология, като тепърва предстои да бъдат уточнени кои са те.
На шията на хидрията е нанизан погребален венец, с бронзови листчета с позлата и керамични плодчета, който също е много добре запазен.

Надяваме се той също да бъде реставриран, за да може да ескпонираме хидрията по най-добрия начин в музея, казва Петя Кияшкина, директор на музея „Старинен Несебър".

Археолозите смятат, че останките в античния съд са били на мъж. Белег за това е намереният вътре предмет - стригила. Това е принадлежност, която се е използвала от мъжете, за да си почистват тялото след физически упражнения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6441 |07.09.2010 Похитена за 8 години написа автобиография . 8| 9212 |24.08.2010 Откриха и последния дворец от "Илиада" . 5| 5840 |16.08.2010 33 години без Краля на рока . 0| 8735 |02.08.2010 Бог Нептун и Тони Димитрова откриха Седмицата на морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads