Реклама / Ads
14| 7369 |16.10.2008 АРТ ДЖУНГЛА

Холандски карикатуристи подкрепят българските журналисти

.
Ударът на чуковете в България отекна и в страните от ЕС. Няколко известни творци предоставят своите карикатури напълно доброволно и поздравяват българските си колеги, уверявайки ги, че са с тях в борбата им срещу чуковете (и сърповете) в главите на някои хора.
 

 

Даниела Горчева, списание Диалог  

“Български журналист е пребит с чукове на излизане от ресторант”; “Българските служби за национална сигурност подслушват журналисти и народни представители”, “В България бе разстрелян български писател, автор на книги за организираната престъпност” и т.н., и т.н.. ...

Tова са новините, които идват напоследък от България и на техния фон в едно интервю, дадено за един от най-авторитетните вестници в Холандия - Фолкскрант, Меглена Плугчиева, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, отговаряща за контрола на еврофондовете, се оплаква, че медиите в ЕС не отразявали обективно образа на България и че засилвали черните краски. Изглежда българските управляващи си представят чуждите медии в ролята на рекламни фолдери на Балкантурист, когато пишат за нашата страна, но ако това е така, то проблемът си е в техния “телевизор”. Воплите им относно негативния образ на България са и смешни, и категорично манипулативни.

Медиите в Холандия, които следя от 18 години, отразяват случващото се в България обективно и добронамерено. Но не вестоносците са виновни, когато новините са лоши. Сраснали се с организираната престъпност български властимащи и служби за сигурност се опитват и днес по стар кадесарски навик да ограничават свободата на словото и да извършват престъпни посегателства срещу българските журналисти в широкия диапазон от убийства и бой с чукове до подслушване на телефони, шантаж и заплахи.

По молба на списание „Диалог”, петима водещи холандски карикатуристи, работещи за Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad и други авторитетни холандски медии изразиха солидарност с българските журналисти, които се борят за свободата на словото и срещу престъпните методи, с които си служат ДАНС и част от управляващите. Карикатуристите, едни от най-добрите в Холандия, откликнаха сърдечно и с готовност на поканата да участват в акцията, въпреки заетостта си. Те предоставят своите карикатури напълно доброволно и използват случая да поздравяват българските си колеги и да ги уверяват, че са с тях в борбата им срещу чуковете (и сърповете) в главите на някои хора.

- Всички сме отговорни за свободата - каза Фархад Фораутанян (https://www.farhad.nl/), ирански карикатурист, работещ за ротердамския ежедневник Rotterdams Dagblad и други.

 

– Поздрави на колегите в България! Йос Колиньон (https://www.joscollignon.nl/site/welkom.html )

 

Рубен Опенхеймер ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Ruben_L._Oppenheimer ), Бас ван дер Схот ( https://www.basvanderschot.com/ ) и Лен Мюник ( https://www.munnik.nl/ ) поздравяват най -сърдечно българксите журналисти и им желаят успех.

 

По молба на колегата от „Парижки вести” - Атанас Чобанов към акцията на холандските карикатуристи, се присъедини и френският карикатурист Керлеру.  

1kerleroux.jpg  1Kerleroux bulgarije.jpg  bulgarije hammer_thinking.jpg  hammer thinking dialoog9834.jpg  dialoog9834 mijn_vrijheid.jpg  Mijn vrijheid!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6814 |13.10.2008 Нишката на Ариадна свързва скинари . 13| 7030 |29.09.2008 Константин Павлов се пресели в своята бяла магия . 16| 7828 |22.09.2008 Полицейска критика . 9| 38607 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads