Реклама / Ads
0| 6400 |02.11.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Идва най-силното издание на КИНОМАНИЯ

.
КИНОМАНИЯ 2015 отдава почит на легендарния Марлон Брандо
КИНОМАНИЯ 2015 дава заявка да се превърне в най-силното издание в дългогодишната история на известния фестивал, организиран традиционно от Националния дворец на културата. На специална пресконференция в ПРЕСКЛУБ-НДК днес беше представена филмовата програма, която КИНОМАНИЯ 2015 ще предложи на родните зрители.
 
На събитието за медиите участие взеха: директорът на НДК Мирослав Боршош, зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов,френското културно аташи Пиер Гийме, американското културно аташе Тами Палчиков, дипломатически представители, режисьорът на родната хитова продукция “Каръци” Ивайло Христов, режисьорът и сценарист на “Аз съм ти” Петър Попзлатев, съсценаристът на лентата Теодора Димова,  актьорът Стефан Денолюбов, режисьорът на филма “Жената на моя живот” Антоний Дончев, солистките от триотоSentimental Swingers, продуцентът на КИНОМАНИЯ Хермина Азарян, както и програматорът на фестивала Владимир Трифонов.

“Предстоят много тежки избори, защото трябва да изберете какво да гледате на КИНОМАНИЯ 2015, а това няма да е никак лесно. Дано сме ви впечатлили и накарали да гледате, колкото се може, повече неща от фестивала”, направи парелел с изборите директорът на Двореца Мирослав Боршош и благодари на целия екип наНДК за създадената перфектна организация, която не позволи нито един човек да се почувства зле в изборната нощ. Снощи на територията на Зала 1 и прилежащите й части бяха приемани и обработвани протоколите от ОИК.

Директорът на Двореца подчерта особения акцент върху българското кино ипродукцията “Каръци”, с която се открива фестивала, и поздрави целия екип за отличната работа. “Дали ще изберете всички, или ще гласувате преференциално за някой от филмите - няма никакво значение, защото, ако купуването и продаването на гласове е престъпление, то купуването на билети за КИНОМАНИЯ е изключително преживяване. Приятно гледане и ви очакваме”, завърши Боршош.

“Столична община от 2007 г. с голяма радост подкрепя КИНОМАНИЯ, защото това е забележителен фестивал с дългата си история и разнообразието от заглавия. Изключително доволни сме, че тази година има солиден акцент върху българските филми, които задължително трябва да бъдат гледани. Благодарим от сърце на екипана НДК за отличната работа и се надяваме много софиянци и гости на града да дойдат да гледат тези прекрасни филми”, каза зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

С родната продукция “Каръци” на режисьора Ивайло Христов се открива КИНОМАНИЯ – 2015 на 12 ноември от 19:00 часа в Зала 1 на Двореца.

“За мен и екипа е изключителна отговорност да откриеш КИНОМАНИЯ. Филмът ще се срещне за първи път със софийска публика. Не се съмнявам, че прожекцията ще бъде на ниво, тъй като това се случва в Националния дворец на културата, който най-накрая стана място, където се случват важни неща за културата”, каза Ивайло Христов.

На 18 ноември от 19:00 часа в Зала 1 е друг интересен акцент от тазгодишното издание на КИНОМАНИЯ. Тогава ще се състои премиерата на филма “Животът е един безкраен танц” заедно с концерт на Трио SENTIMENTAL SWINGERS и Биг Бенд Браз Асоциация.

“За нас е изключително удоволствие да бъдем в тази зала и благодарим на НДК за това, че ни предоставиха тази възможност. Този месец  празнуваме своята 5-годишнина и се надяваме, че ще се получи впечатляващо събитие”, категорични бяха солистките на триото, които поздравиха присъстващите със свое изпълнение в началото на пресконференцията.

На КИНОМАНИЯ 2015 ще гледаме и един филм, който чака своята премиера за софийската публика цели 3 години след като печели “Златна роза” за 2012 г. “Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев. “На 14 ноември от 20:30 часа в кино “Люмиер” ще бъде първата прожекция в София на един филм, който, освен своята “Златна роза”, обиколи доста страни в Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и има субтитри на 9 езика, вкл. японски и китайски.

Първият филм от десетината проекти, които бяха допуснати миналата година до първата сесия за нискобюджетно кино в Националния филмов център - “Докато Ая спеше”, също ще има своята премиера на фестивала на 16 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”. Актьорът Стефан Денолюбов и режисьорът Цветодар Марков благодариха за възможността да го представят пред софийска публика и изразиха надеждата си, че ще се хареса на ценителите на българското кино.

Режисьорът Антоний Дончев представи другото българско заглавие на КИНОМАНИЯ 2015 - “Жената на моя живот”, чиято премиера ще бъде на 19 ноември от 18:30 часа в кино “Люмиер”. “Главната женска роля е поверена на Виолета Марковска, която спечели награда в 10-ия Кипърски интернационален филмав фестивал, а главната мъжка роля е на Соран Ибрахим. Филмът е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния.

Българската пълнометражна анимация също е представена на фестивала - екранизираната приказка на Валери Петров “ПУК”, която ще бъде представена на15 ноември от 17:00 часа в кино “Люмиер”. “Това е анимационен филм по приказка, направен с класическа рисувана анимация на хартия. До момента той еучаствал в два фестивала - в Китай и в Торонто. От 35 години в българската киноиндустрия няма такъв пълнометражен анимацинен филм”, подчерта режисьорът Анри Кулев.

КИНОМАНИЯ 2015 ще представи два български документални филма: “Катя Паскалева. Последната роля” на 26 ноември от 19:00 часа и последният филм на Иван Георгиев-Гец преди неговата кончина “Усмивките на българските кинокомедии” на 21 ноември от 17:30 часа в кино “Люмиер”.

“Формалният повод за появата на този филм е юбилеят на Катя Паскалева, която тази година би навършила 70 години, а идеята е родена от личното приятелство на Георги Тошев с актрисата. Този проект не би бил възможен без подкрепата на НДК,за което изказвам благодарността си”, каза режисьорът на филма Ема Константинова. Съпътстващо събитие на премиерата ще бъде изложба с непоказвани картини на легендарната актриса на 19 ноември от 10:00 часа на Полуетаж-Изток в НДК.

“Заглавието на филма може да ви звучи доста смешно, но той изобщо не е смешен. Той напомня за по-старото поколение български комедии, които остават все още актулани”, каза режисьорът Радослав Илиев за филма кончина “Усмивките на българските кинокомедии”.

И тази година стратегически партньори на КИНОМАНИЯ са Посолството на САЩ в България и Френския институт.

“Много се радвам, че съм тук днес и че Посолството на САЩ има удоволствието да подкрепи КИНОМАНИЯ за поредна година. Публиката ще има може да гледа много интересни американски филми, сред които изпъкват заглавията “Почти нормален”на Уди Алън на 19 ноември от 19:00 часа, “Стив Джобс” с участието на Майкъл Фасбендър на 22 ноември от 20:30 часа и “Rock The Kasbah” с участието на Брус Уилис, на 15 ноември от 19:00 часа в Зала 1”, каза американското културно аташе у нас Тами Палчиков.

Френските заглавия от програмата на фестивала бяха представени от френското културно аташе Пиер Гийме. Той благодари на директора на НДК Мирослав Боршош и на Столична община за партньорството и възможността в КИНОМАНИЯ да има за пореден път фокус към френското кино, като първият от тях е “Лоло” на на режисьорът Жюли Делпи на 13 ноември от 20:30 часа в кино “Люмиер”.

И тази година ще има акцент върху кулинарното кино, като ще бъдат представени два документални филма “Серджо Херман: Безобразно съвършен” на 21 ноември от 20:00 часа и “Foodies” на 19 ноември от 19:30 часа в Зала 10.

“За първи път КИНОМАНИЯ и Di Vino си партнират в представянето на кулинарните прожекции. Двата филма, които ще представим са за вманиачените любители на храната и хубавото вино”, каза Вера Петрова. А топ готвача, който ще покаже невероятни умения по време на кулинарното събитие е Димо Димов, който е известен като един от солидните и изискани шеф-готвачи в България. Привлича вниманието на ценителската публика у нас с работата си в ресторантите "Сомелиер" и "Крим", както и GOURMET CLUB CLASSIC, който благодарение на него спечели през 2007 г. престижната награда "Ресторант на годината".

КИНОМАНИЯ - 2015 ще започне на 12 и ще продължи до 29 ноември. Отново сме подбрали най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция ще представим наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Освен “Каръци” и “Докато Ая спеше”, на фестивала могат да се видят още 5 български филма - 2 игрални, 2 документални и 1 анимационен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7594 |07.05.2015 В памет на Майя Плисецкая Имперски руски балет идва в България . 1| 5896 |19.03.2015 Къщичката на Теди идва в София . 0| 5201 |14.11.2014 Бутиково издание на "Царицата на чардаша" с Биби Икономова . 12| 6761 |26.03.2014 Б. Димитров: Македонците идват на лов за архиви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads