Реклама / Ads
13| 6512 |20.11.2009 АРТ ДЖУНГЛА

С. Игнатов: Не можем да минем с танковете през БАН

.
Сергей Игнатов
На тези институти, които имат, ще им се даде, библейски обобщи новият министър на образованието и науката Сергей Игнатов, и поиска сериозни реформи в БАН през 2010 г., когато щяло да се направи първата крачка.
 

Имаме много тежка академия с много институти и сложна йерархия. В БАН има патриархална зависимост на младите учени от старите, обяви в предаването "Здравей България" по НТВ новият министър на образованието Сергей Игнатов. Проблемът е, че БАН е структурирана така, че да обслужва икономиката, която не съществува.

На 30 ноември ще се получат резултатите от европейския одит. След това от БАН обещаха пенсиониране на 500 души, а вероятно ще има и сливане на институти, обясни Игнатов. Академичната власт трябва да бъде разделена от финансовата и административната, защото не можеш да си пенкилер, каза министърът, визирайки и БАН, и университетите.

Като министерство ние очакваме действията на академията, защото, колкото и да е автономна, тя ползва публични средства и трябва диалог с обществото. Тази ценност трябва да стане генератор на идеи, благодарение на труда на научния потенциал, пожела Игнатов.

Науката в света преобладаващо се прави около университетите
, въпреки че съществуват институти, които са инкубатори на нови идеи и продукти. И едното и другото има право на съществуване. В днешния динамичен свят имаме нужда да възстановим положението преди 9-ти септември, каза още Игнатов.

Никой няма да закрива БАН, врече се министърът. Институтите трябва да бъдат второстепенни изпълнители на бюджета, обясни той. Тези, които се развиват добре, ще бъдат подкрепени. С други думи - тези, които имат, ще им се даде, библейски изрече Игнатов, който обеща да не минава с танковете през БАН. Преструктуриране, сливане, намаляване на броя на институтите в БАН - така обобщи той предстоящите за академията събития.

В понеделник вкарваме и нов закон, който ще отмени действията на стария със степените и званията.
Ще има нови процедури, а назначаването на доцентите и на професорите ще става вътре в Университетите. Ще премахнем ВАК, а на негово място ще има малка апелативна комисия, следяща за законността на процедурите. Всеки ще си е професор в своя университет, обясни министърът.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8512 |19.11.2009 Водната кула в София празнува юбилей . 3| 7227 |18.11.2009 Призраци от комунизма възкръсват в изложба . 7| 7926 |17.11.2009 МИЛЕНА празнува 25 години на сцената . 9| 38656 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads